Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijino Celje

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 28. 03. 2015 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2015 / 13:10
Marijino Celje

Marijino Celje

Pred dobrim desetletjem so v krajih ob Soči uredili Povezovalno pot treh svetišč, ki gre od Svete Gore nad Solkanom do Stare Gore nad Čedadom.


Pred dobrim desetletjem so v krajih ob Soči uredili Povezovalno pot treh svetišč, ki gre od Svete Gore nad Solkanom do Stare Gore nad Čedadom. Peš romanje po njej traja več kot deset ur, če se vzpnemo do Marijinega Celja nad Ligom, pa se lahko v samo nekaj sekundah s pogledom sprehodimo od njenega začetka do konca.

Cerkev Marijino Celje stoji na Kanalskem Kolovratu, ki se dviga med mejno reko Idrijco na zahodu in Sočo na vzhodu. Iz doline se do nje najhitreje pripeljemo iz Kanala, kjer je tudi začetek planinske poti.

Kanal je eno najbolj zanimivih naselij ob Soči. Nastal je že v 12. in 13. stoletju na kraju, kjer je reka izoblikovala slikovita korita. Oba bregova povezuje 17 metrov visok most, ki je vsako leto prizorišče odmevnega tekmovanja v skokih v vodo. Malo naprej vidimo župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja, nasproti nje pa kip duhovnika...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh