Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nebo brez sonca, leto brez poletja

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 11. 04. 2015 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2015 / 11:03
Nebo brez sonca, leto brez poletja

Nebo brez sonca, leto brez poletja

Malo pred sončnim zahodom, 5. aprila 1815, je prebivalce otoka Java prestrašilo nenavadno bobnenje, podobno oddaljenemu grmenju topov.


Malo pred sončnim zahodom, 5. aprila 1815, je prebivalce otoka Java prestrašilo nenavadno bobnenje, podobno oddaljenemu grmenju topov. Ker so se Britanci šele pred kratkim polastili indonezijskih otokov, se je kolonialna oblast močno vznemirila. Iz mesta Yogyakarta, ki je po drugi svetovni vojni postalo prva prestolnica neodvisne Indonezije, je odhitela večja vojaška enota, saj so bili poveljniki prepričani, da je sosednji kraj napadel neznani sovražnik. V naseljih ob obali pa so menili, da je topovske strele oddala ladja v stiski, zato so sprožili reševalno akcijo.

Ko je začel naslednje jutro z neba padati vulkanski pepel, dvomov ni bilo več: vznemirjenje je povzročila narava. Za Indonezijo je značilna živahna ognjeniška dejavnost. Po tamkajšnjih otokih je posejanih okrog 130 ognjenikov, ki se občasno prebudijo, potem pa znova utonejo v dremež. Prebival...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh