Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanstvo na Slovenskem še živi

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 25. 04. 2015 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2015 / 09:55

Krščanstvo na Slovenskem še živi

Znana je prerokba Borisa Kidriča, tajnika Osvobodilne fronte, soborcu – kristjanu Edvardu Kocbeku, da bo prva petletka izbrisala na Slovenskem krščanstvo.

Znana je prerokba Borisa Kidriča, tajnika Osvobodilne fronte, soborcu – kristjanu Edvardu Kocbeku, da bo prva petletka izbrisala na Slovenskem krščanstvo in da bo Slovencem najbolj kazalo sprejeti namesto evangelija dialektični materializem. O petletkah ni več ne duha ne sluha, dialektični materializem komaj še koga zanima, a krščanstvo na Slovenskem še živi. Ne živi sicer tako politično kot nekoč, s svojo parlamentarno superiornostjo, a živi, kar je zanj bistveno, s Kristusovim sporočilom in njegovo vero. Ta krščanska tradicija živi bolj v zatišju kot v javnosti, za občila je komaj kdaj zanimiva, toda kljub tej javni odrinjenosti prihaja od časa do časa do trenutkov, ko se slovenska krščanska zavest širše razmahne.

Takšen primer daje letos Slovenija s kar dvema kulturno-verskima dogodkoma širšega odmeva: s pasijonom na dveh različnih koncih Slovenije, v gorenjski Škofji Loki in v štajerskem Laškem, da omenimo samo dva vidnejša pojava, ki sta v tradiciji tudi manjših slove...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh