Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V zavetju rogate gore

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 06. 2015 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2015 / 13:29

V zavetju rogate gore

Ker je Donačka gora z zahoda podobna rogu, so jo poimenovali Rogač oz. Rogaška gora. Po njej je verjetno dobil ime tudi Rogatec.
Naši predniki so imeli oster čut za naravne značilnosti in oblike. Ker so videli, da je Donačka gora z zahoda podobna rogu, so jo poimenovali Rogač oziroma Rogaška gora. Po njej je verjetno dobil ime tudi bližnji Rogatec, ki je bil v srednjem veku eden najpomembnejših spodnještajerskih trgov. Del bogate dediščine se je ohranil do danes, zato sta kraj in njegova okolica zanimiva izletniška cilja.

Muzej na prostem

Ljudsko stavbno dediščino tega dela Slovenije skrbno ohranja Muzej na prostem Rogatec. Nastajati je začel leta 1981, ki so iz bližnje vasi Tlake na obrobje Rogatca prenesli stanovanjsko hišo subpanonskega tipa z začetka 19. stoletja. Narejena je iz lesa, ima slamnato streho ter z ilovico ometane in z apnom prebeljene stene. V njej so črna kuhinja, dnevni prostor (hiša), manjša soba (štiblc), dekliška soba (hiška) in shramba (hramucl). Nizki prostori z majhnimi okni in ilovnatimi tlemi so prepojeni z vonjem po starih časih, ki nam jih še bolj prib...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh