Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanski zen

Objava: 20. 06. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2015 / 11:20

Krščanski zen

Ob poplavi raznovrstnih vzhodnjaških meditacij na Zahodu se pojavlja vprašanje njihove združljivosti s krščanskim naukom.

Ob poplavi raznovrstnih vzhodnjaških meditacij na Zahodu se pojavlja vprašanje njihove združljivosti s krščanskim naukom, saj marsikateri kristjan dandanes prakticira katero izmed njih. Zdi se, da v Cerkvi ni enotnega mnenja glede tega, kaj je za vernika »dopustno« in kaj »ni«. Ali je celotno kulturno izročilo Daljnega vzhoda »Luciferjeva stvaritev« in nezdružljiva z božjim naukom ali pa je med enim in drugim mogoče najti skupne točke?

Mnogi kristjani ostro obsojajo kakršnekoli poskuse poglobljenega sodelovanja ali celo prepletanja enega z drugim, kar utemeljujejo z razlikami med krščanskim in vzhodnjaškimi verskimi nazori. Vzemimo za primer zen budizem. Gre za duhovnost, ki v nasprotju s krščanstvom ne priznava osebnega boga, temveč vseobsegajoči univerzum, budist pa stremi k temu, da s pomočjo meditacije izgubi svoj »jaz« in preneha biti »oseba«. Nasprotno krščanstvo poudarja prav pomen človeka kot osebe. Budist »razsvetljenje« doseže le s svojim prizadevanjem, v krščanst...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh