Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slivnica in Cerkniško jezero

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 31. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2015 / 09:33

Slivnica in Cerkniško jezero

Sredi februarja bodo naše kraje znova preplavili norčavi pustni sprevodi. Enega največjih pripravijo vsako leto v Cerknici.
Sredi februarja bodo naše kraje znova preplavili norčavi pustni sprevodi. Enega največjih pripravijo vsako leto v Cerknici. Nastopajoči liki so vzeti iz Valvazorjevih opisov tamkajšnjih krajev, iz pripovedi o Butalcih in starodavnih legend. Med najbolj opaženimi so coprnice z Uršulo na čelu. Nekoč so rade letale okrog Slivnice, zdaj pa se prikažejo le še ob posebnih priložnostih.

Cerknica, ki ima danes skoraj štiri tisoč prebivalcev, je v pisnih virih omenjena že leta 1040. V obsežni knjigi duhovnika Janeza Kebeta z naslovom Cerkniško jezero in kraji ob njem, ki je polna zanimivih zgodovinskih podatkov, lahko preberemo, da je njeno ime nastalo iz besede Cerkvnica in je pomenilo »cerkveno naselje«. Prvo cerkev, posvečeno Marijinemu rojstvu, so leta 1472 požgali Turki, zato so deset let pozneje zgradili novo in jo obdali z mogočnim obzidjem. Postavili so tudi kašče za hrambo živil.

Čarovnice in Martin Krpan

Nekdanje prebivalce Cerknice in o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh