Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski boji za samostojnost

Za vas piše:
K. C.
Objava: 16. 04. 2016 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2016 / 11:35

Evropski boji za samostojnost

Kako si za samostojnost prizadevajo nekateri narodi, si oglejte v torek, 19. aprila ob 20.55 na TV SLO 1 v filmu Boj z(a) državo.

Marsikateri Slovenec se spominja, kako se je rojevala slovenska samostojnost. Ta boj pa pri mnogih narodih še ni končan. Kako si za svojo samostojnost prizadevajo Katalonci, Škoti, Baskiji, Flamci in drugi, si oglejte v torek, 19. aprila ob 20.55 na TV SLO 1 v dokumentarnem filmu Boj z(a) državo, ki ga je pripravil novinar Adrijan Bakič.

V Barceloni, Bilbau, Guernici, Glasgowu, Gentu, Bruslju in drugih krajih je del družbe nezadovoljen s politično ureditvijo in si zato glasno prizadeva za osamosvojitev. Nesamostojni narodi so pogosto žrtve narodnega zatiranja, gospodarskega izkoriščanja, jezikovnega uničevanja in političnega preigravanja, zato je težnja po samostojnosti velika. Dokumentarec spregovori tudi o narodih, ki so v preteklosti pokazali več hotenja po samostojnosti, kot ga kažejo zdaj.
Katalonija

Najbolj znan in zdaj politično najbolj napreden je katalonski boj za neodvisnost. V Barceloni je bilo v zadnjih letih več množičnih shodov za osamo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh