Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čile: papež je sprejel odstop petih škofov

Objava: 04. 07. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2018 / 09:06

Čile: papež je sprejel odstop petih škofov

Zaradi škandala glede spolnih zlorab in prikrivanja početja nekaterih duhovnikov v čilski Cerkvi je 29 izmed 31 tamkajšnjih škofov po večdnevnem srečanju s papežem Frančiškom sredi letošnjega maja v Vatikanu ponudilo svoj odstop.

Zaradi škandala glede spolnih zlorab in prikrivanja početja nekaterih duhovnikov v čilski Cerkvi je 29 izmed 31 tamkajšnjih škofov po večdnevnem srečanju s papežem Frančiškom sredi letošnjega maja v Vatikanu ponudilo svoj odstop. Papež je že 11. junija sprejel odstop prvih treh škofov, Juana Barrosa iz Osorna, Cristiana Cordera iz Puerto Montta in Gonzala Duarteja Garcie de Cortazarja iz Valparaisa. 28. junija pa je sprejel odstop še dveh škofov, Alejandra Goica Karmelica iz Rancague in Horacia del Carmen Valenzuela Abarca iz Talce. Za vse škofije je sveti oče že imenoval apostolske upravitelje.

Papežev posebni odposlanec za raziskavo spolnih zlorab v Cerkvi v Čilu malteški nadškof Charles Scicluna in njegov »pomočnik« Jordi Bertomeu iz Kongregacije za nauk vere sta končala svojo zahtevno nalogo v Čilu. Nadškof Scicluna je ob koncu le-te 19. junija izrazil željo po pojasnitvi omenjene vrste zlorab brez pridržkov ter da je treba z žrtvami ravnati pravično »za blaginjo dežele...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh