Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po stopinjah štirih srčnih mož

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 01. 09. 2018 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2018 / 11:02

Po stopinjah štirih srčnih mož

Pred 240 leti so štirje srčni možje iz Bohinja – kmet in rudar Luka Korošec, rudar Matevž Kos, lovec Štefan Rožič in ranocelnik Lovrenc Willomitzer – krenili iz Stare Fužine po dolini Voje na zgodovinski podvig.

Pred 240 leti so štirje srčni možje iz Bohinja – kmet in rudar Luka Korošec, rudar Matevž Kos, lovec Štefan Rožič in ranocelnik Lovrenc Willomitzer – krenili iz Stare Fužine po dolini Voje na zgodovinski podvig. Dne 26. avgusta 1778 so, »menda prvič, odkar svet stoji«, stopili na Triglav. Začetek njihove poti bomo prehodili tudi mi. A naš cilj bodo le korita Mostnice, dolina Voje in 21 metrov visok slap na njenem koncu.

Okolica Bohinjskega jezera je vsako poletje polna avtomobilske pločevine in turistov, s približevanjem jeseni in začetkom šole pa se naval počasi zmanjša. Ker hkrati popusti vročina in se pokrajina odene v mehkobne barve, sta september in oktober idealna meseca za prijeten izlet po tem lepem koncu Slovenije.


Staro kladivo
Stara Fužina je imela v začetku lanskega leta 569 prebivalcev in je za Bohinjsko Bistrico drugo največje naselje v Bohinju. Leži ob sotočju Ribnice in Mostnice, ki se pri kilometer oddaljeni cerkvi sv. Janeza izliva...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh