Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveta gora in Roviški vrh

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 11. 2018 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2018 / 12:23

Sveta gora in Roviški vrh

Na Slovenskem so tri božjepotne Svete gore: nad Solkanom in Sotlo ležijo tik ob meji, Zasavska pa na sredini naše države.

Na Slovenskem so tri božjepotne Svete gore. Tista nad Solkanom in Svete gore nad Sotlo ležijo tik ob meji, Zasavska Sveta gora pa je na sredini naše države. Ker je tudi najvišja, je z nje imeniten razgled. A že v Valvasorjevih časih so vedeli, da romarjem ponuja predvsem tisto, kar se ne da videti z očmi.

Na Zasavsko Sveto goro pelje poleg ceste tudi več označenih poti. Med najlažjimi je tista z Vač, saj se začne na nadmorski višini 525 metrov. Vače so gručasto naselje severno od Litije. V začetku letošnjega leta so imele 373 prebivalcev. Hiše so razporejene okrog župnijske cerkve sv. Andreja, ki so jo zgradili leta 1845, potem ko je prejšnja pogorela. V vasi se je leta 1776 rodil tržaško-koprski škof Matevž Ravnikar in leta 1878 skladatelj Anton Lajovic. A Vačam je svetovno slavo prinesla starejša zgodovina, saj je bila na tem območju pomembna prazgodovinska naselbina.

Od župnijske cerkve se vrnemo po glavni cesti do prvega ovinka, kjer zavijemo proti vasi Klenik....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh