Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oxfordska univerza v bran profesorju

Objava: 19. 01. 2019 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2019 / 13:40

Oxfordska univerza v bran profesorju

John Finnis, profesor filozofije prava na sloviti Oxfordski univerzi, se je znašel pod pritiskom zaradi člankov, objavljenih že pred leti.

John Finnis, profesor filozofije prava na sloviti Oxfordski univerzi, se je znašel pod pritiskom zaradi člankov, objavljenih že pred leti. V njih je označil homoseksualno prakso za nemoralno po načelih naravnega prava. Med drugim je zapisal, da ni »nikoli človeško sprejemljiva izbira« in da »deluje uničevalno na človeški značaj in odnose«, »ker človeške spolne zmožnosti obravnava na način, ki je globoko v nasprotju s pogledom nase tistih, ki se želijo zavezati resnični zakonski zvezi«. Študentje so ob pozivu, naj ga fakulteta odslovi, zbrali okoli 400 podpisov.

Profesor se brani, da ne gre za homofobijo, ampak za filozofsko kritiko spolnosti zunaj zakonske zveze. V imenu svobode govora je Finnisu v bran stopila univerza. Zapisali so: »Naj bo jasno, da ne toleriramo nikakršne oblike nadlegovanja posameznikov ne glede na razlog, vključno z njihovo spolno usmeritvijo. Prav tako pa pravila univerze ščitijo tudi akademsko svobodo govora in jasno je, da ostra akademska razprava...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh