Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grof se je potopil

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 12. 2019 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2019 / 12:39
Grof se je potopil

Grof se je potopil

Deset dni pred nemškim napadom na Poljsko, torej 21. avgusta 1939, je iz Wilhelmshavna na severu Nemčije izplula žepna križarka Admiral Graf Spee.


Deset dni pred nemškim napadom na Poljsko, torej 21. avgusta 1939, je iz Wilhelmshavna na severu Nemčije izplula žepna križarka Admiral Graf Spee. Krenila je na dolgo pot v južni Atlantik, kjer je potem napadala tovorne ladje. Britanska mornarica tega početja ni gledala križem rok, temveč jo je začela zasledovati. Dne 13. decembra 1939 je pred urugvajsko obalo izbruhnila »največja pomorska bitka v sedanji vojni«, kot so jo poimenovali na naslovnici časopisa Slovenski narod.

Na pragu druge svetovne vojne je imela Nemčija močno letalstvo in kopenske sile, mornarica pa je bila razmeroma slabo razvita in je po številu plovil precej zaostajala za Veliko Britanijo. Vendar je bila po drugi strani večina nemških vojaških ladij sodobno grajenih, dobro oboroženih in hitrih. Nemško poveljstvo se je odločilo, da bo najbolj podpiralo gradnjo podmornic, ki so v naslednjih let...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh