Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S kolesom po rimski cesti

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 11. 07. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2020 / 06:32
S kolesom po rimski cesti

S kolesom po rimski cesti

Kdor se je v rimski dobi ali v času Marije Terezije odpravil iz Ivančne Gorice v Žužemberk in Dvor ter naprej proti Črnomlju, je potoval po gričevju nad dolino Krke, saj so cesto ob reki zgradili šele sredi 19. stoletja.


Kdor se je v rimski dobi ali v času Marije Terezije odpravil iz Ivančne Gorice v Žužemberk in Dvor ter naprej proti Črnomlju, je potoval po gričevju nad dolino Krke, saj so cesto ob reki zgradili šele sredi 19. stoletja. Danes gre po trasi nekdanje rimske ceste označena kolesarska pot, ob kateri ne manjka idiličnih kotičkov in zanimivosti.

Ivančna Gorica se je v minulih desetletjih zelo povečala: leta 1971 je imela 570 prebivalcev, v začetku lanskega leta pa 2.205. Tamkajšnjo župnijo so ustanovili na veliki šmaren leta 1989. Komaj tri leta pozneje so postavili novo župnijsko cerkev sv. Jožefa.
Z velikega parkirišča pod njo krenemo s kolesom rahlo navkreber ob cesti. Kmalu se nam pridružijo kažipoti z napisom Rimska pot. Na vrhu klanca previdno prečkamo cesto in gremo čez avtocestni nadvoz v vas Mrzlo Polje. Po ovinku skozi Škrjanče se pridružimo zelo prometn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh