Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz stratosfere na dno morja

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 18. 01. 2020 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2020 / 14:55
Iz stratosfere na dno morja

Iz stratosfere na dno morja

Najvišjo goro sveta Mount Everest je doslej osvojilo blizu šest tisoč ljudi, v vesolje jih je poletelo več kot 550, na dnu Tihega oceana, skoraj enajst kilometrov globoko, pa so bili le štirje.


Najvišjo goro sveta Mount Everest je doslej osvojilo blizu šest tisoč ljudi, v vesolje jih je poletelo več kot 550, na dnu Tihega oceana, skoraj enajst kilometrov globoko, pa so bili le štirje. Prva sta se tja pred 60 leti (23. januarja 1960) potopila Jacques Piccard in Don Walsh. Največ zaslug za njun podvig ima švicarski fizik Auguste Piccard (1884–1962), ki je zgradil batiskaf Trst.

»Odkriti nove dežele, povzpeti se na najvišje vrhove, preleteti neznane nebesne prostore, razsvetliti s svojimi žarometi kraljestvo večne teme – ali ni to življenje, ki ga je vredno živeti?« je v knjigi Z batiskafom na dno morja, ki smo jo leta 1957 dobili tudi v slovenskem prevodu, zapisal Auguste Piccard.

Znanstvena radovednost ga je najprej zvabila v nebo. Da bi lahko proučeval kozmične žarke, je z denarno pomočjo Belgijskega narodnega sklada za znanstvena raziskovanja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh