Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Storžič

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 08. 08. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2020 / 11:23
Storžič

Storžič

»Storžič, ki stoji sam samcat nad Kranjem, se dviga tako visoko in strmo, kakor bi hotel predreti oblake,« je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal Valvazor.


»Storžič, ki stoji sam samcat nad Kranjem, se dviga tako visoko in strmo, kakor bi hotel predreti oblake,« je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal Valvazor. Najzahodnejši dvatisočak v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki je dobil ime po stožčasti obliki, danes seveda ne zbuja več takega strahospoštovanja kot takrat, ko so ga obiskovale le planinske kavke. Čeprav je omrežen z množico planinskih poti, pa se ga vseeno ne smemo lotiti podcenjujoče in lahkomiselno.

Storžič je najvišji vrh najbolj zahodne skupine Kamniško-Savinjskih Alp, v kateri so še ??? (glej geslo spodnje križanke), Tolsti vrh, Mali Grintovec, Srednji vrh in Cjanovca. Od osrednjega dela gorovja jo ločuje globoka dolina Kokre, na zahodu pa sega do doline Tržiške Bistrice. Kot lahko preberemo v planinskem vodniku, ki ga je pred skoraj pol stoletja napisal Peter Ficko, so na Storžič najprej priplezali botanik...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh