Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Daleč od blede modre pike

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 01. 02. 2020 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2020 / 07:05
Daleč od blede modre pike

Daleč od blede modre pike

Na god sv. Valentina pred tridesetimi leti (14. februarja 1990) je vesoljska sonda Voyager 1 na oddaljenosti šest milijard kilometrov od Sonca posnela prvi družinski portret našega Osončja.


Na god sv. Valentina pred tridesetimi leti (14. februarja 1990) je vesoljska sonda Voyager 1 na oddaljenosti šest milijard kilometrov od Sonca posnela prvi družinski portret našega Osončja, na katerem so bili planeti Venera, Zemlja, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Ko je fotografije poslala na Zemljo, so inženirji izključili njene kamere, da bi ostalo čim več energije in računalniškega spomina za instrumente, ki zbirajo podatke o medzvezdnem prostoru in Sončevem vetru. Na enem od njih je vgravirano tudi ime slovenskega znanstvenika Antona Mavretiča.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je človeštvo pogumno in z velikimi načrti zakorakalo v vesolje. Znanstvenikov ni zanimal samo pristanek na Luni, temveč tudi raziskovanje planetov, za kar se jim je ponujala redka priložnost. Jupiter, Saturn, Uran in Neptun so prihajali v tako medsebojno lego, v kakršni so le vs...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh