Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolečine v hrbtu (2. del)

Za vas piše:
David Celar
Objava: 24. 04. 2021 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2021 / 19:54
Bolečine v hrbtu (2. del)

Bolečine v hrbtu (2. del)

Marsikateri bolečini v hrbtu bi se lahko izognili z manj sedenja, s pravilnim dvigovanjem bremen in boljšo predhodno aktivacijo mišic trupa in medeničnega dna.


Marsikateri bolečini v hrbtu bi se lahko izognili z manj sedenja, s pravilnim dvigovanjem bremen in boljšo predhodno aktivacijo mišic trupa in medeničnega dna. Strokovnjak za preventivo in rehabilitacijo hrbta dr. Stuart McGill je v večletnih raziskavah ugotovil, da si pacienti lahko olajšajo ali celo odpravijo nespecifično bolečino v hrbtu z rednim izvajanjem treh vaj vsaj dvakrat dnevno. Te vaje so:

1. Dviganje zgornjega dela trupa (ang. curl-up). Vajo naredimo tako, da ležemo na hrbet in roki položimo pod ledveni del hrbta. Eno nogo pokrčimo, druga noga je iztegnjena. Hrbet je ves čas raven. Trebušne mišice napnemo in držimo 10 sekund. Položaj nog zamenjamo in ponovimo.

2. Stranska deska (ang. side plank). Imamo oporo na podlahti ene roke, drugo roko položimo v pas. Noge so iztegnjene. Pazimo na stabilnost rame. Če je vaja pretežka, jo naredimo lažjo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh