Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 let dominikanca Timothyja Radcliffa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 08. 2015 / 11:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

70 let dominikanca Timothyja Radcliffa

Angleški dominikanec in teolog velja za »nekonvencionalnega« misleca.
Timothy Radcliffe, med leti 1992 in 2001 vrhovni predstojnik dominikancev, danes obhaja 70. rojstni dan. V Londonu rojeni teolog je v 800-letni zgodovini reda edini Britanec, ki je kdaj zasedal ta položaj.

V letošnjem maju ga je papež Frančišek imenoval za svetovalca Papeškega sveta za pravičnost in mir. Radcliffe je leta 2000 veljal kot kandidat za naslednika kardinala Basila Humea na položaju westminstrskega nadškofa. Leta 2003 je prejel častni teološki doktorski naziv oxfordske univerze.

P. Radcliffe v Cerkvi velja za »nekonvencionalnega« misleca. V svojih predavanjih razmišlja o smotrnosti celibata, vedno pa si prizadeva za več posluha do krajevnih Cerkva. Izumiranje redovnih skupnosti komentira kot običajen potek zgodovine. Kar 62 % skupnosti, ki so obstajale pred letom 1800, danes namreč ne obstaja več.

Da neka kongregacija ne obstaja več, bi lahko tudi pomenilo, da je »odslužila svojemu namenu«, razmišlja p. Radcliffe. Če svojega poslanstva še ni izpolnila, bi se morala vprašati, ali lahko njene naloge prevzamejo laiki. V obdobju interneta bi lahko redovniki in redovnice delovali dosti širše, »če smo le dovolj ustvarjalni in imamo zadosti domišljije«.

Glede novih karizmatičnih gibanj p. Radcliffe zagovarja odprtost. V cerkveni zgodovini je bilo pri rojevanju novih oblik redovnega življenja vedno pričakovati umiranje dotedanjih. Dejansko pa so različni slogi duhovnega življenja vedno lahko tudi usklajeno sobivali.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh