Zapri
Iskanje

70 let mašništva Jožefa Smeja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 12. 2014 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

70 let mašništva Jožefa Smeja

70 let mašništva Jožefa Smeja
Prav na današnji dan mineva 70 let, odkar je zdaj že upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej prejel duhovniško posvečenje.

Mašniško posvečenje je prejel leta 1944.

Prav na današnji dan mineva 70 let, odkar je zdaj že upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej prejel duhovniško posvečenje. Dan pred jubilejem je bila v Mariboru v stolni cerkvi zahvalna slovesnost, ki so se je udeležili upravitelj mariborske nadškofije celjski škof Stanislav Lipovšek, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, beograjski nadškof Stanislav Hočevar, predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan, upokojeni nadškof Alojz Uran ter škofje Jurij Bizjak, Peter Štumpf in Anton Jamnik, predstavniki evangeličanske in pravoslavne Cerkve, duhovniki, redovniki, redovnice, diakoni in mnogi verniki.Slavnostni pridigar je bil škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je poudaril, da gre za poseben praznik, saj so tako visoke obletnice izjemno redke, po njegovem mnenju 70 let mašništva "ta častitiljiva stolnica in tudi lavantinsko mariborska škofija, sedaj nadškofija, v vsej svoji domala osemstoletni duhovni zgodovini najbrž še ni doživela." Upokojenemu mariborskemu pomožnemu škofu se je zahvalil "za njegovo pričevanje in zvesto opravljanje duhovniške in škofovske službe. Za službo birmovalca. Voditelja raznih slovesnosti v naših župnijah. Za službo zvestega molivca in spovednika tukaj v stolnici in iskanega voditelja duhovnih vaj za duhovnike, redovnice, bogoslovce in različne druge ustanove.« Spraševal se je, kako se je ob svojem delu zmogel še posvetiti pisanju in prevajanju. Pisal je znanstvena in leposlovna dela, ki jih je objavljal v Stopinjah, ki jih je tudi urejal, Časopisu za zgodovino in narodopisje, Zgodovinskem časopisu, Slavistični reviji in drugih zbornikih ter samostojnih publikacijah. Že v med študijem je izdal svojo prvo pesniško zbirko Kaplja v vedru, sledila je trilogija Psalmi vaškega župnika, Po sledovih zlatega peresa in Ivanocyjeva skrivnost. Sodeloval je pri prevajanju Bogoslužnega molitvenika, Zakonika cerkvenega prava, Svetega pisma Stare in Nove zaveze ter komentarjev k Psalmom.


Železna maša upokojenega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja.

Med tistimi, ki so se Jožefu Smeju zahvalili za skrb in predanost mariborski nadškofiji je bil tudi papež Frančišek, ki je Smeju podelil blagoslov. Njegovo sporočilo je v latinščini prebral apostolski nuncij v RS Juliusz Janusz: "Naslovnemu škofu černiškemu in zaslužnemu mariborskemu, ko srečno obhaja sedemdeseto obletnico mašniškega posvečenja, mu v spomin na to iz vsega srca čestitamo. V mislih imamo dela, ki jih je duhovno dobro sebi zaupanih vernikom opravil. Njegovo človekoljubnost, pravo nehlinjeno pobožnost in vztrajno pastoralno dejavnost vzamemo na znanje. Po priprošnji preblažene Device Marije Brezmadežne mu zelo rade volje podeljujemo apostolski blagoslov v trdnem upanju nebeških mu nagrad. Hkrati pa prosimo, naj moli za odgovorno opravljanje naše petrinske službe."

Jožef Smej se je rodil 15. februarja 1922 v Bogojini. Bogoslužje je študiral v Mariboru, nadaljeval pa v Sombotelu na Madžarskem, kjer je na praznik Brezmadežne leta 1944 prejel mašniško posvečenje. Preden je leta 1969 postal pomožni škof v Mariboru, je delal kot semeniški duhovnik, kaplan, župnik, dekan in kanonik. Njegovo škofovsko geslo je Milosti polna, spomni se!, k iizhaja iz napisa v semeniški kapeli v Sombotelu, kjer ob Brezmadežni piše v latinščini: Gratia plena, recordare. Upokojen je od leta 2009.

Fotografije: Jože Potrpin


Zlata maša v Clevelandu

Preteklo nedeljo je minilo 50 let od mašniškega posvečenja Franca Urbanije st., ki pa je zlato mašo praznoval že poleti, o čemer si lahko preberite v letošnji, 32. številki Družine (10. avgust 2014).


Foto: Marija Kushner

Preberite še:

Dvojni praznik župnije Bogojina

»Sem samo človek« (Družina, letnik 61, št. 8, 19. februar 2012)

Zasledovane večne smeri (Družina, letnik 55, 12–19. marca 2006)

Ob 85. življenjskem miljniku (Družina, letnik 56, 8–25. februarja 2007)

Članki Jožefa Smeja v Družini

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh