Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sedem koncertov za 70 let Slovenskega okteta

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 02. 2022 / 05:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sedem koncertov za 70 let Slovenskega okteta
Slovenski oktet sestavljajo (stojijo od leve proti desni): Andrej Oder, Janez Triler, David Jagodic, Darko Vidic, Rok Ferenčak, Matej Voje, sedita: Janko Volčanšek in Jože Vidic (umetniški vodja). FOTO: Janez Kotar

Sedem koncertov za 70 let Slovenskega okteta

Ob sedmih desetletjih glasbenega poustvarjanja se bo Slovenski oktet, moški slovenski vokalni sestav, ki od svojega prvega nastopa izvaja izjemno širok in raznolik zborovski repertoar, poklonil svojim preteklim generacijam na kar sedmih koncertih (od marca do decembra) v Križevniški cerkvi.

»V sodelovanju s Festivalom Ljubljana, ki letos prav tako praznuje 70 let, so pripravili jubilejni abonma z naslovom Iz arhiva Slovenskega okteta. Posebno skrb bo zasedba namenila slovenski pesmi, tako ljudski kot komponirani, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na koncertnih odrih doma in v tujini,« so sporočili iz Festivala Ljubljana. Prva dva koncerta bosta še pred veliko nočjo: koncert 9. marca so naslovili Po aleji skladateljev, koncert 6. aprila pa S posvetilom Slovenskemu oktetu – ljudska pesem. Oba koncerta bosta ob 19.30 uri.

Pogled v zgodovino osmerca

Začetki Slovenskega okteta segajo v leto 1951, ko so prvič zapeli v Slovenski filharmoniji, vse od tedaj pa veljajo za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Predstavili so se na skoraj vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. Njihovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe, repertoar pa je izjemno širok in raznovrsten, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanje.

Kot poklon generacijam je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca Slovenski oktet, v kateri sta temeljito opisana njegovo delovanje in poslanstvo.

Zasedba je izdala več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk. Kot poklon generacijam pa je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca Slovenski oktet, v kateri sta temeljito opisana njegovo delovanje in poslanstvo. Za svoje dosežke je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado (1957, 1964), nagrado Društva slovenskih skladateljev (1971), Drebosnjakovo nagrado (1975), nagrado Orlanda di Lassa (1984), velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in častnim priznanjem Svetovnega slovenskega kongresa (2016).

Nova zasedba, ki deluje od pomladi 2019, ohranja sloves in poslanstvo prejšnjih pevcev. V dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo več kot 40 članov, odličnost sestava pa je vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana.

Od leta 2008 je umetniški vodja Slovenskega okteta Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana.

Vstopnice za prva dva dogodka, ki bosta v Križevniški cerkvi 9. marca in 6. aprila, so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh