Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

75 let duhovništva škofa Smeja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 12. 2019 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2019 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

75 let duhovništva škofa Smeja

Ob 75-letnici duhovniškega posvečenja škofa Jožefa Smeja si na spletu oglejte film o njem Kapla na vedru.

V nedeljo, 8. novembra, bo minilo 75 let od duhovniškega posvečenja upokojenega mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja. Ob tej priložnosti vas vabimo, da si ogledate film o njegovem življenju in delu Kaplja na vedru, in sicer preko spletne strani Škofije Murska Sobota.

Največja prekmurska osebnost našega časa

O njem spregovorijo številni znanci in prijatelji, med njimi tudi Božji služabnik Alojzij Kozar, ki je pred leti v Stopinjah objavil zgodbo »In ste me sprejeli«, v kateri je opisal škofa Smeja kot izredno dobrega človeka, ki svojo dobroto zajema iz globoke življenjske povezanosti s Kristusom. Odlomki tega Kozarjevega zapisa so uprizorjeni tudi v tem filmu, ki tako še bolj približa podobe naših velikih ljudi, in gledalca vabi k podobnim korakom. Kot je zapisal Lojze Kozar, stopa s filmom »pred gledalce širom sveta največja prekmurska osebnost našega časa in nam govori, da je vredno biti dober in pošten ter zagledan v svet onkraj tega našega vidnega sveta«. Ob škofu se predstavi tudi Prekmurje.

Aleš Maver je o filmu Kaplja na vedru zapisal, da odlično prikaže škofov portret, obenem pa je »filmska poslastica, v kateri je režiser izkoristil skoraj vse možnosti žanra«.



Ljubljanska premiera v Galeriji Družina

Dokumentarno-igrani film Kaplja na vedru je leta 2016 ustvaril Studio Siposh v sodelovanju s Škofijo Murska Sobota, ki je prav tega leta obhajala škofijski misijon. Premiera filma je bila 1. oktobra 2016 v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti. ljubljansko premiero pa je film Kaplja na vedru doživel 15. decembra 2016 v Galeriji Družina. Pogovor z ustvarjalci filma ob ljubljanski premieri si lahko ogledate tule.

Njegova beseda usmerja k temeljnim človeškim vrednotam

Škof Jožef Smej se je rodil leta 1922 v Bogojini. Objavil je vrsto del iz teološkega, zgodovinskega, jezikovnega in literarnega področja in prejel številna priznanja in nagrade. Ob tem pa je tudi ustanovil in urejal zbornik Stopinje, ki izhaja od leta 1972. Napisal je več knjig o zgodovini prekmurskih krajev in ljudeh, kot so Mikloš Küzmič, dr. Franc Ivanocy in Ivan Baša. Njegova živa beseda še vedno mnoge nagovarja in ljudi usmerja k dobremu, lepemu, poštenemu in človeškemu, skratka k temeljnim človeškim vrednotam.

Preberite tudi:

Kaplja na vedru navdušila v Ljubljani
O škofu Smeju so spregovorili ustvarjalci filma David Sipoš, Matjaž Feguš, Tim Žibrat in Jolanda Pinterič

Kaplja na vedru
Odličen portret legendarnega škofa Jožefa Smeja

»Modrost ni le v modrem odtenku«
David Sipoš, režiser filma Kaplja na vedru

Resnična veličina je v priznanju lastne majhnosti
Matjaž Feguš, avtor scenarija za film Kaplja na vedru o snovanju scenarija.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh