Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let ustanovitelja Neokatehumenske poti Kika Argüella

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 01. 2019 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2019 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

80 let ustanovitelja Neokatehumenske poti Kika Argüella

Neokatehumenska pot je ena novejših duhovnih skupnosti v Katoliški cerkvi.

Španski umetnik in ustanovitelj Neokatehumenske poti Kiko Argüello danes obhaja 80. rojstni dan. Rodil se je 9. januarja 1939 v Leonu kot Francisco Jose Gomez Argüello Wirtz. Umetnost je študiral na Kraljevi akademiji v Madridu, kjer je leta 1959 prejel tudi posebno nagrado. Po hudi eksistencialni krizi se je Argüello posvetil najprej filozofiji, nato pa še veri. Po intenzivnem študiju krščanstva je opustil svojo umetniško poklicno pot ter se posvetil ubogim in zavrženim v družbi. V revni madridski četrti je leta 1964 nastal Neokatehumenat. Njegova ustanovitelja sta Argüello in teologinja Carmen Hernandez (1930-2016). Leta 1968, pred 50 leti, sta se oba preselila v rimsko četrt Borghetto Latino.



»Neokatehumenska pot« sodi med novejše duhovne skupnosti v Katoliški cerkvi. Njena naloga je, da kristjane, ki so prejeli zakrament svetega krsta, dolgoročno spremlja na njihovi duhovni poti in jih spodbuja v verskem življenju. To člani skupnosti počnejo s pomočjo duhovnih vaj in ustanavljanjem stalnejših skupin, ki nastajajo v časovnem obdobju najmanj 15 let.

Ime skupnosti izhaja iz »katehumenov«, torej odraslih kandidatov za prejem zakramenta svetega krsta. Vatikan si je vzel precej časa za potrditev statutov skupnosti, ki je bila cerkveno pravno priznana šele leta 2008, po petletnem preizkusnem obdobju. Pred uradnim priznanjem so člane skupnosti leta 2005 spodbudili, naj se še bolj vključujejo v domača župnijska občestva.

»Neokatehumensko pot« zaznamujeta močna občestvena povezanost in izrazito samostojno življenje skupnosti – med drugim tudi od župnijskega občestva ločeno in malce drugačno obhajanje bogoslužij v manjših skupinah. Laiki na vodstvenih položajih imajo pomembno vlogo v skupnosti. Kritiki neokatehumenom očitajo »elitistično razmišljanje in razdiralno delovanje« znotraj župnijskih občestev, kar pa skupnost odločno zavrača.

Skupnost po lastnih navedbah šteje okoli 21.300 občestev s skupno 1,5 milijona članov v 134 državah. Po svetu je 120 neokatehumenskih semenišč, vsi so poimenovani »Redemptoris Mater« (Odrešenikova Mati).

Argüello je za številne cerkve po svetu ustvaril umetnine z verskimi motivi. Med drugim je leta 2004 za poroko španskega kraljevega para Felipeja in Letitie z ikonami na novo opremil stolnico v Almudeni. Za neokatehumenska bogoslužja je napisal okoli 180 verskih pesmi.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh