Zapri
Iskanje

800 let sobivanja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 02. 10. 2019 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2019 / 07:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

800 let sobivanja

Konferenca o dialogu med kristjani in muslimani.

V torek, 1. oktobra, popoldne se je v frančiškanskem samostanu na Prešernovem trgu začela tridnevna mednarodna znanstvena konferenca o dialogu med kristjani in muslimani ob 800-letnici srečanja sv. Frančiška Asiškega in egiptovskega sultana Al-Kamila v Damietti, na robu delte Nila v Egiptu. Naslov konference, ki jo organizirata Institut Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog ter Slovenska frančiškanska provinca Sv. Križa, je 800 let sobivanja. Zbrane so nagovorili provincial Slovenske frančiškanske province p. Marjan Čuden, dekan Teološke fakultete prof. dr. Robert Petkovšek, ljubljanski mufti prof. dr. Nedžad Grabus,in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.Prvi dan so se Igor Salmič, Aljaž Krajnc, Jan Dominik Bogataj, David Grenier, Munir Mujić in Joseph G. Reish ukvarjali predvsem s posledicami, ki jih je imelo srečanje za Palestino. Drugi dan je posvečen Balkanu kot stičišču krščanske in islamske civilizacije. O tem so spregovorili Janko Ljubos, Asim Zubčević, Daniel Patafta, Igor Škamperle, Lorenzo Turchi, Mile Babić, Dragan Potočnik, Bogdan Kolar, Urška Flisar in Marjetka Golež Kaučič. Popoldne pa se bodo pogovarjali o muslimanih in Slovencih. Med drugim bo Nik Trontelj predaval na temo Obravnava islama v učbenikih predavateljev osnovnega bogoslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani od njene ustanovitve do zdaj«.

Zadnji dan bodo medreligijski dialog pod krščanskim in islamskim vidikom osvetljevali Mari Osredkar, Tomislav Kovač, Goestani Amini, Nedžad Grabus, Ali Mashhadi Mohammad, Mehdi Taskhiri, Javad Taheri in Edvard Kovač.

Prav tako so v Jeruzalemu pripravili simpozij ob 800. obletnici srečanja med sv. Frančiškom Asiškim in sultanom Malikom al Kamilom.

Več o mednarodni znanstveni konferenci 800 let sobivanja boste lahko prebrali v naslednji številki Družine.

Foto: Vatican News

Preberite tudi:

Spoštovanje in sprejemanje
Pogovor s prirediteljem konference p. dr. Marijem Osredkarjem, predstojnikom Inštituta Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh