Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

800 let župnije Kostanjevica na Krki

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 06. 2020 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2020 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
800 let župnije Kostanjevica na Krki

800 let župnije Kostanjevica na Krki

V nedeljo, 21. junija, so v Kostanjevici na Krki praznovali častitljivih 800 let župnije sv. Jakoba.

V nedeljo, 21. junija, so v Kostanjevici na Krki praznovali častitljivih 800 let župnije in župnijske cerkve sv. Jakoba, apostola. Slovesno mašo je ob somaševanju župnika Jožeta Miklavčiča, rojaka salezijanca Franci Drobniča in dr. Janeza Grila daroval škof Andrej Glavan.



Prva omemba sega v leto 1220

Župnija se skupaj s cerkvijo sv. Jakoba in župnikom Adalbertom prvič omenja 24. junija 1220. Takrat je obsegala samo mesto in tri vasi: Sajevce, Malence in Koprivnik. Do leta 1786 so zanjo duhovno skrbeli predvsem patri iz cistercijanskega samostana. Tega leta se je župnija povečala za kar 16 vasi: Dolšce, Globočice, Orehovec, Grič, Ivanjše, Podstrm, Kočarija, Male Vodenice s cerkvijo Marije Tolažnice, Velike Vodenice, Ržišče, Zaboršt, Dobe, Dobrava, Dolnja in Gornja Prekopa ter Gruča. Vasi Avguštine, Jablance, Črešnjevec in Oštrc so prosile za sprejem v župnijo že leta 1916, uradna priključitev skupaj s Črnečo vasjo, Vrtačo in Vrbjem pa se je uresničila šele 1. januarja 1963. Od takrat se velikost župnije ni spreminjala.



Kaj je župnija?

Škof Glavan je v pridigi dejal, da je častitljiva obletnica priložnost za vsakega župljana, da premisli, ali je dejaven član župnije, da se preveri sedanje stanje v župniji in povabilo za prihodnost. Spregovoril je o župnijski skupnosti. »Župnija je Cerkev v malem. V sebi ima vse, kar potrebuje, kar je potrebno za krščansko življenje. V župniji se oznanja evangelij in mladi rod vzgaja v veri, se obhaja evharistija, ki je srčika Cerkve, skrivnost, glavna skrivnost Cerkev, iz evharistije se namreč Cerkev poraja, seveda tudi v povezavi z drugimi zakramenti, v njej se v župniji organizira karitativna dejavnost v pomoč revnim in bolnim in s tem seveda pričuje za pristnost evangelija po vzoru prvih kristjanov.«



Poudaril je, da župnija ni najprej upravna enota, temveč jo oblikujejo ljudje. Središče župnije pa je župnijska cerkev, dom vsake župnije.

Brez molitve ni vere

Ob koncu se je škof ozrl na prihodnost župnije Kostanjevica na Krki in se vprašal, ali bodo prihodnji rodovi še dejavni člani župnije. »Brez molitve ne bo ne poglobitve vere, ne duhovnih poklicev«, je dejal škof Glavan in prosil za molitev in vrnitev h krščanskim koreninam, sicer morda 900-letnice župnije potomci ne bodo praznovali.

Bog daj, da ne bo tako! Zato je zaželel, naj Marija še naprej razprostira svoj materinski plašč in ohrani vero, dom in rod v župniji Kostanjevica na Krki.

Vir: Vatican News, spletna stran župnije
Foto: Jože Potrpin, Andrej Praznik

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh