Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

87 let Benedikta XVI.: Frančiškov telefonski klic in slavje v Marktlu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 04. 2014 / 10:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

87 let Benedikta XVI.: Frančiškov telefonski klic in slavje v Marktlu

Rojstna hiša upokojenega papeža na Bavarskem je ob prazniku rojaka znova odprla svoja vrata.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je svoj 87. rojstni dan, ki ga je obhajal včeraj, praznoval v samostanu v Vatikanskih vrtovih, kamor se je preselil po upokojitvi s položaja voditelja vesoljne katoliške Cerkve. Ob tej priložnosti je bil deležen telefonskega klica papeža Frančiška, ki je svojemu predhodniku izrekel iskrene čestitke za osebni praznik. Benedikt XVI. se je rodil 16. aprila 1927 v Marktlu ob reki Inn na Bavarskem.

Kot je poročal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je bila izrecna želja upokojenega papeža, da zaradi velikega tedna njegov rojstni dan v Vatikanu preživijo »v ozračju meditacije in molitve«.


Bolj veselo pa so dopolnjenih 87 let svojega rojaka obeležili v rojstnem kraju Benedikta XVI., v Marktlu ob reki Inn na Bavarskem. Rojstna hiša Josepha Ratzingerja je znova odprla svoja vrata za obiskovalce, ob uri rojstva, 4.15, pa se je v rojstni sobi nekdanjega papeža v zgodnji jutranji molitvi zbrala skupina meščanov. Molitvenega srečanja se je udeležilo okoli 60 ljudi, po zaključku pa so se v procesiji z lučkami odpravili še v župnijsko cerkev sv. Osvalda, kjer so obnovili svoje krstne zaobljube.

Leto dni po odstopu Benedikta XVI. si je v njegovi rojstni hiši moč ogledati dve začasni razstavi, ki naj bi obiskovalce spodbudili k zastavljanju vprašanj o veri. Predstavljeno je sodelovanje Josepha Ratzingerja kot teologa na drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-1965) in njegovo delovanje na položaju prefekta Kongregacije za nauk vere (1981-2005). Razstavi sta pripravljeni ob letošnji skorajšnji kanonizaciji papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh