Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

94 dreves za 94 utopljenih migrantov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 02. 2024 / 13:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
94 dreves za 94 utopljenih migrantov
Na plaži Cutro so dan po tragediji postavili zasilno obeležje. FOTO: Vatican Media

94 dreves za 94 utopljenih migrantov

Mesto na jugu Italije je na poseben način obeležilo tragedijo, ki se je pred letom dni zgodila na njihovem »pragu«.

Pred obalo mesta Crotone v italijanski pokrajini Kalabriji se je pred letom dni potopil lesen begunski čoln, na krovu katerega je 94 migrantov in migrantk upalo na svetlejšo prihodnost v Evropi. Mestna uprava se je odločila, da ob prvi obletnici tragične nesreče v spomin pokojnim zasadi 94 dreves. Kot poroča avstrijski Kathpress, so to storili minulo nedeljo, projekt pa so poimenovali »Ali's Garden«, Alijev vrt, v spomin na dečka, ki je umrl v nesreči.

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi nekateri svojci žrtev.

Za nedeljo popoldne je bil načrtovan protest proti begunski politiki in tiha molitev. V noči z nedelje na ponedeljek so se meščani z bedenjem na plaži spomnili natančnega časa nesreče. Spominske slovesnosti so se udeležili tudi nekateri svojci žrtev, ki so med drugim spregovorili na ponedeljkovi tiskovni konferenci.

Nadškof italijanske škofije Matera-Irsina Antonio Giuseppe Caiazzo je v prispevku za italijanski dnevnik Avvenire spomnil, da so ti ljudje zapustili svoje domove zaradi revščine, bede, vojne, krivic in preganjanja. Njihove izvorne države so zaznamovane s posledicami postkolonializma, za kar je po njegovih besedah odgovorna tudi Italija.

Od žrtev brodoloma se je poslovil tudi italijanski predsednik Mattarella. FOTO: Quirinale.it/Wikipedia

Kazen za tihotapce

V zgodnjih jutranjih urah 26. februarja 2023 se je ob obali Kalabrije prevrnil lesen čoln, ki je prevažal okoli 200 migrantov. Umrlo je 94 ljudi, med njimi 35 mladoletnikov. 81 potnikov je nesrečo preživelo, več kot deset oseb še vedno pogrešajo.

Po nesreči je italijanska vlada zaostrila ukrepe proti tihotapljenju ljudi.

Sodišče v Crotoneju je nedavno enega od tihotapcev obsodilo na 20 let zapora in tri milijone evrov denarne kazni. Obtoženi so bili še drugi tihotapci. Tarča preiskovalnih organov so bili tudi zaposleni v financah in obalni straži. V njihovem primeru se postavlja vprašanje, ali bi bili lahko pomagali ljudem na lesenem čolnu. Po nesreči je italijanska vlada zaostrila ukrepe proti tihotapljenju ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh