Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kruta usoda migrantov: mamica Matyla in deklica Marie sta umrli sredi puščave

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2023 / 08:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2023 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kruta usoda migrantov: mamica Matyla in deklica Marie sta umrli sredi puščave
Matyla, Pato in Marie. FOTO: Vatican Media

Kruta usoda migrantov: mamica Matyla in deklica Marie sta umrli sredi puščave

Papež Frančišek se je minuli petek srečal s Patom, migrantom iz Kameruna, ki je v letošnjem juliju v puščavi med Libijo in Tunizijo izgubil ženo Matylo in njuno hčerko Marie.

Njuno srečanje je spodbudil p. Mattia Ferrari, kaplan človekoljubne organizacije Mediterranea Saving Humans, ki pomaga pri številnih reševalnih akcijah migrantov v Sredozemlju. Po navedbah tiskovnega urada Svetega sedeža se je Mbengue Nyimbilo Crepin (z vzdevkom »Pato«) v Domu sv. Marte udeležil avdience s skupino migrantov, sodelavcev v organizacijah za pomoč beguncem ter kardinalom Michaelom Czernyjem, prefektom Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Pato je papežu pokazal fotografijo svoje družine. FOTO: Vatican Media

Kot je poročal spletni portal Vatican News, je Pato v letošnjem juliju izgubil ženo in šestletno hčerko, potem ko so tunizijske oblasti družino ustavile in jo vrnile v puščavo med Libijo in Tunizijo. Papež Frančišek je prisluhnil njegovi ganljivi in tragični zgodbi, zatem pa tudi pretresljivim pripovedim o tisočih ljudeh na križevem potu, ko si prizadevajo priti v Evropo.

Avdienca v Domu sv. Marte. FOTO: Vatican Media

Ljudje, ki smo rojeni v krajih, kjer lahko študiramo in delamo, imamo veliko prednost, in »takšna prednost je dolg«.

Skupina se je svetemu očetu iskreno zahvalila za sprejem. Posebno hvaležnost za Frančiškove spodbude in prijazne besede o migrantih je izrazil David iz Južnega Sudana, ki se ukvarja s pomočjo zapornikom v taboriščih za pridržanje v severni Afriki: »Sveti oče, ne ponujate nam zgolj sanj, ampak nam tudi izrekate dobrodošlico.«

Pato je papežu zaupal svojo žalostno zgodbo. FOTO: Vatican Media

Potem ko je papež Frančišek prisluhnil vsem zgodbam, je ob pozdravu Patu dejal, da »veliko moli« za njegovo ženo in hčerko. Vsem se je zahvalil za njihovo zavzetost, obenem pa spomnil, kakšno prednost imamo ljudje, ki smo rojeni v krajih, kjer lahko študiramo in delamo: »Takšna prednost je dolg,« tako sveti oče, »in to, kar počnete, ni nekaj več, temveč vaša dolžnost.«

Papežev blagoslov. FOTO: Vatican Media

Preden se je poslovil, je papež molil še za vse navzoče in prosil Gospoda, naj bdi nad tistimi, ki »delajo za druge«, nad vsemi, ki ne morejo priti v boljše razmere, nad ljudmi v taboriščih za pridržanje in nad »mnogimi, mnogimi, ki trpijo«.

Kupi v trgovini

Razprodano
109 - Navodilo Kristusova ljubezen do migrantov
Cerkveni dokumenti
7,24€
Nalaganje
Nazaj na vrh