Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniji za 170 % porast posilstev, ki jih zagrešijo migranti

Za vas piše:
M. P.
Objava: 19. 10. 2023 / 09:50
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniji za 170 % porast posilstev, ki jih zagrešijo migranti
FOTO: Oton Naglost

V Sloveniji za 170 % porast posilstev, ki jih zagrešijo migranti

Pretekli konec tedna je v javnosti odmevala novica, da so štirje migranti v podhodu za Bežigradom v Ljubljani napadli par. Moškega so poškodovali, žensko pa posilili. Dogodek je potrdila policija, med ljudmi pa je završalo o tem, o čemer se prej v medijih ni govorilo: da je v Sloveniji vse več posilstev s strani migrantov. Ali to drži, smo preverili na Generalni policijski upravi.

Ljubljana postaja vse bolj nevarno mesto

Z Generalne policijske uprave so nam sporočili, da redno spremljajo vse dogodke, ki govorijo o varnosti v Sloveniji. Pri pregledu stanja javne varnosti so ugotovili, da so mestne enote policije na območju Mestne občine Ljubljana v zadnjih štirih mesecih leta 2023 skupaj obravnavale 4.184 kaznivih dejanj, kar je v primerjavi s predhodnim letom za 4,9 odstotka več (primerjalno z istimi meseci v letu 2022).

Od julija dalje policisti Policijske uprave Ljubljana na določenih območjih, ki jih sproti prilagajajo situaciji, izvajajo poostrene nadzore: več jih je ponoči in na lokacijah, kjer je pričakovati večje število ljudi. 

Eden od dejavnikov je število oseb, nastanjenih v azilnem domu

Eden izmed dejavnikov, ki ga pri oceni varnostnih razmer upoštevajo, je tudi število oseb, nastanjenih v azilnem domu, je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. »Poudarjamo, da pri zagotavljanju varnosti intenzivno sodelujemo z vodstvom oziroma predstavniki azilnega doma, varnostnimi službami in drugimi deležniki pri skupnem cilju, tj. zagotavljanju varnosti vsem.« Dodal je, da si medsebojno izmenjujejo informacije o vseh vprašanjih glede varnosti, tako v azilnem domu kot okolici.

Kje v Sloveniji se zgodi največ posilstev

V lanskem letu je bilo v Sloveniji na policijo prijavljenih 74 posilstev. Največ v Ljubljani, sledita Celje in Maribor. V letošnjem letu so do konca septembra na Generalni policijski upravi obravnavali 56 posilstev, največ spet v Ljubljani, sledi Kranj.

Največkrat so storilci državljani Slovenije

V dveh tretjinah vseh primerov so storilci državljani Slovenije, manjši odstotek je državljanov ostalih evropskih držav. Nekaj manj kot tretjina je državljanov t. i. tretjih držav, med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Maroka in Alžirije.

»Za policijo je vsako kaznivo dejanje nedopustno in se preganja konkretni osumljenec in storilec vsakega konkretnega kaznivega dejanja,« je poudaril Drago Menegalija. 

Do konca septembra so migranti posilili že 19 žensk

Skrbi velik porast posilstev, ki so jih letos zagrešili priseljenci iz tretjih držav. V letu 2022 je policija obravnavala sedem posilstev, ki so jih zagrešili trije državljani BIH, dva državljana Kosova, eden iz Severne Makedonije, en storilec pa je ostal neznan. V letošnjem letu pa je bilo samo do konca septembra posiljenih že 19 žensk s strani storilcev iz tretjih držav. Gre torej za skoraj 200 % porast.


Kako ravnati samozaščitno

Policija občanom svetuje, naj ravnajo samozaščitno. V primeru napada svetujejo, naj žrtev poskuša pobegniti, pokliče na pomoč, se poskuša braniti s kakšnim ostrim predmetom ali solzivcem. Naj si poskušajo zapomniti, kakšen je bil napadalec, dejanje pa prijavijo. Kot poudarjajo pri policiji, je pomembno tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem policiji podajo informacije. S tem bodo tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana in preiskana ter storilci ustrezno procesirani, so zapisali. 

Zato ob tej priložnosti pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, naj o tem takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113, lahko tudi anonimno na 080 1200.  

Kupi v trgovini

Dragulj v pesku
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh