Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Igra pred obzidjem Evrope

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 05. 2021 / 22:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2021 / 16:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Igra pred obzidjem Evrope

Igra pred obzidjem Evrope
Dopoldanska okrogla miza in večerni dokumentarni film o izzivih migrantov.

Mnogi migranti v BiH že več mesecev ali celo več kot leto dni živijo v človeku nedostojnih razmerah, brez spodobnega bivališča, hrane, higienskih razmer, možnosti za šolanje otrok. FOTO: Slovenska karitasSlovenska karitas in RTV Slovenija bosta na današnji dopoldanski virtualni okrogli mizi spregovorili o izzivih migrantov predvsem na Balkanski migrantski poti in o tem, kako se dostikrat znajdejo v nečloveških razmerah, brez dostopa do osnovnih dobrin in v nevarnosti za življenje. Udeleženci bodo na možne rešitve problema, predvsem na ravni EU, pogledali skozi prizmo človekovih pravic in ohranjanja človekovega dostojanstva, pa tudi širše osvetlili problematiko – od vzrokov za migracije do prispevka migrantov k razvoju držav, v katere se priselijo, in pomena sprejemanja migrantov v našo demografsko izčrpano družbo.


Nekaj zgodb migrantov je v BiH in na Hrvaškem v objektiv ujela novinarka RTV Slovenija Vanja Kovač in posnela 54-minutni dokumentarni film. FOTO: Slovenska karitas


Dokumentarec Vanje Kovač

Spodbudo za dogodek so prireditelji črpali iz življenjskih zgodb migrantov, ki v BiH že več mesecev ali celo več kot leto dni živijo v človeku nedostojnih razmerah, brez spodobnega bivališča, hrane, higienskih razmer, možnosti za šolanje otrok. Ob neuspešnih poskusih prestopiti vrata EU so na poti včasih oropani vsega, še zlasti pa dostojanstva. Nekaj njihovih zgodb je v BiH in na Hrvaškem v objektiv ujela novinarka RTV Slovenija Vanja Kovač in posnela 54-minutni dokumentarni film »Igra pred obzidjem Evrope«, ki bo na sporedu nocoj ob 20.55 na prvem programu TV Slovenija. Po premieri si bo možno film ogledati TUKAJ.

Okrogla miza ob 11. uri

Na današnji okrogli mizi ob 11. uri, ki jo bo povezoval novinar Radia Ognjišče Alen Salihović in si jo bo možno v neposrednem prenosu ogledati na portalu RTV Slovenija, bodo sodelovali avtorica filma in novinarka RTV Slovenija Vanja Kovač, evropski poslanec Klemen Grošelj, v pomoči migrantom dejaven župnik v zamejskem Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, predstavnik Amnesty International Slovenija Blaž Kovač in vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jana Lampe. Obenem bodo z videosporočili sodelovali tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, koordinatorica pomoči migrantom pri Caritas BiH Dijana Muzička in migrant iz Afganistana, ki poskuša prestopiti prag EU.


Ob neuspešnih poskusih prestopiti vrata EU so migranti na poti včasih oropani vsega, še zlasti pa dostojanstva. FOTO: Slovenska karitas


Rešitev je pot solidarnosti

Vabljeni, da prisluhnemo zgodbam migrantov, s čimer jih bomo lahko bolje razumeli in jih lažje sprejemali v svojo okolico. Pri tem nas spodbuja tudi papež Frančišek: »Zaprtost ni rešitev. Edina pot rešitve je pot solidarnosti – z migrantom, tujcem …« Tudi Slovenska karitas vabi k večji solidarnosti z migranti v BiH, ki jim v sodelovanju s Caritas BiH pomaga z nudenjem paketov s hrano, oblekami, higienskimi pripomočki in s psihosocialno pomočjo. Darove zbirajo na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; namen: Migranti BiH; sklic: SI00 625. Okrogla miza in dokumentarni film sta del projekta »Igra«, podprtega s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

Nalaganje
Nazaj na vrh