Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

"99% zanesljivost? Zavajajoče in predvsem nepomembno"

Objava: 22. 05. 2012 / 15:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

"99% zanesljivost? Zavajajoče in predvsem nepomembno"

Katoliški bloger iz ZDA pojasnjuje, zakaj po njegovem mnenju katoličani naravnih metod načrtovanja rojstev ne bi smeli promovirati z odstotki zanesljivosti, pač pa s teološko-moralnimi argumenti.

Kontracepcija in odnos Cerkve do nje pogosto naleti na buren odziv javnosti (predvsem drugače mislečega dela). "Zakaj naravne metode niso le še ena od oblik kontracepcije?", je pogosto zastavljeno vprašanje.

Zagotovo drži, da se o naravnih metodah načrtovanja rojstev v splošnem ve premalo, zato je smiselno o tem pisati, govoriti in te metode promovirati. Ni pa vseeno, kako jih promoviramo. Na to v omenjenem blogu opozarja Jake, sicer oče petih otrok. Piše namreč, da pogosto oglaševana 99% zanesljivost ni povsem točen podatek. Prvič zato, ker je zanesljivost uprabnikov metode pogosto nižja od zanesljivosti metode same. Poleg tega pa na dejansko zanesljivost vpliva tudi čas - logično je, da z daljšo uporabo metode narašča tudi možnost nenačrtovane nosečnosti (česar pa podatek o 99% zanesljivost ne izraža jasno).

Še bolj kot to, da je podatek o zanesljivosti lahko zavajajoč, pa bloger izpostavlja, da podatek (vsaj za katoličane) sploh ni pomemben. Naravne metode naj bi namreč uporabljali zato, ker gre za edine metode kontracepcije, ki so moralno dopustne (ne pa zato, ker so zanesljive).

Bloger Jake na koncu spodbuja bralce, a se držijo teologije in Svetega pisma, ne pa številk. Celoten blog si (v angleščini) lahko preberete na: http://causafinitaest.blogspot.com.au/2012/05/effectiveness-of-natural-family.html.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh