Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abend in CD namesto kapelic ob poti

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 14. 12. 2023 / 04:10
Oznake: Molitev
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2023 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Abend in CD namesto kapelic ob poti
Abend na novembrskem koncertu ob predstavitvi zgoščenke. FOTO: Žiga Lovšin

Abend in CD namesto kapelic ob poti

Glasbeno skupino Abend, katere začetki ustvarjanja v Litiji segajo v leto 2015, sestavlja kar 16 članov. Abendovo ime nima opravka z nemško besedo za večer. Kot pravijo, so preprosto bend s črko A kot amen in aleluja. Pred kratkim so navdušili na koncertu ob izidu zgoščenke Naslednja postaja.

V Abendu prepevajo vokalisti Ester Adamlje, Lavra Horvat, Lucia Jerman, Lea Klobčar, Lea Ložak, Maja Obolnar, Sandra Rihter, Vid Sinigoj in Matej Zupančič ter igrajo inštrumentalisti Marko Drnovšek, Miha Friedrich, Natalia Ložak, Jaka Petrovčič, Simon Prašnikar in Samo Vovk, tonski mojster pa je Jakob Ostanek. Njihova želja je s sodobno krščansko glasbo nagovoriti tiste, ki odhajajo iz Cerkve. Občutili so namreč osip in apatičen odnos do krščanskega življenja, zato so sklenili svoje talente dati na razpolago. In dogajati so se začele zanimive reči.

Daljši prispevek o Abendu lahko preberete TUKAJ.

Že od začetka želijo delovati zunaj formalnih okvirov župnije. »Župnija pač ne more biti vrtiček. To ne sodi v koncept oznanjevanja. Naj nagovarjamo samo od Litije do Kresnic? Ne gre tako. Cela Slovenija postaja ena velika župnija,« opaža Matej Zupančič. »Kaj vse se je že pokazalo, ker smo bili odprti! Pridružili so se nam ljudje z vseh koncev, tudi iz Evangelijske cerkve.«

Sredi vsega tega na radiu slišiš Abend, ki te spomni, da je vse v redu.  FOTO: Žiga Lovšin

Predniki so molili ob znamenjih ...

Namen Abendovega ustvarjanja Zupančič ponazori s primerjavo: »Včasih so bile ob vseh poteh kapelice, znamenja in podobno. Naši dedki in babice so se, ko so hodili delat na polja, tam pokrižali, nekaj zmolili. Ta vidik kapelice, znamenja vidim v našem delu. Recimo, zdaj smo izdali zgoščenko.

Kar naenkrat dobiš občutek, da nisi sam. Srečanje z Bogom ti da smisel. In to mi prinašamo s svojim delom.

To je priložnost za srečanje z Bogom, z Božjo milostjo ne samo eno uro na teden v nedeljo, ampak tudi po maši, ostale dni v tednu, ko si na poteh, in tvoje poti niso samo poti od doma do službe, ampak so tudi poti, kako boš neke stvari rešil, kako boš živel, kup stvari, odnosov,« našteva. Sredi vsega tega na radiu slišiš Abend, ki te spomni, da je vse v redu in da je Gospod vedno s teboj. »Kar naenkrat dobiš občutek, da nisi sam. Srečanje z Bogom ti da smisel. In to mi prinašamo s svojim delom.«

Vsakič prosijo za navdih Svetega Duha. FOTO: Žiga Lovšin

Čas za Naslednjo postajo

Ker si želijo, da bi bili poslušalci aktivno vpeti v njihovo slavljenje, vedno poskrbijo za predvajanje besedil, melodije pa so tako preproste, da jih vsak usvoji že do druge kitice. Po drugi strani veliko pozornost namenjajo besedilom. Pomembno se jim zdi, da so v slovenščini, pa ne le to: »Vedno se sprašujemo, ali je besedilo v redu, ali ima smisel, ali sporoča tisto, kar hočemo povedati. Vsakič prosimo Boga za navdih Svetega Duha, da bo v redu,« pripoveduje Zupančič.

Abend je na nedavnem koncertu predstavil novo zgoščenko z naslovom Naslednja postaja. Zakaj takšno ime? »Enkrat, ko smo gledali ljudi po cerkvi, smo se pogovarjali, da to izgleda kot v avtobusu, vsi sedimo v klopeh. Ampak kam gremo? Kam se peljemo? Nismo tukaj zato, da čakamo na odrešenje, ampak da mu pridemo naproti. To je bistveno. Zato pot.

Jezus je 'oddelal' svojih 14 postaj. Kaj pa je moja naslednja postaja?

Drug aspekt pa je to, da kot sv. Frančišek molimo: 'Moj Bog, v svojih molitvah zmeraj nekaj prosim. Zdaj bom pa rekel drugače: Kaj pa jaz lahko naredim zate?' Jezus je 'oddelal' svojih 14 postaj. Kaj pa je moja naslednja postaja? Bog je za nas naredil že vse, kaj bi še lahko storil? Preostane le še tvoj naslednji korak, tvoja naslednja postaja.«

Abendovi dogodki so zelo dobro obiskani. FOTO: Žiga Lovšin

Da bi vsak začutil veselje

Njihovo muziciranje nikdar ni nastop. »Pri nas nikoli ni frontmanov, ni tega, da se nekdo vrže na kolena in špila kitaro. Na zadnjem koncertu je neki duhovnik rekel, da mu je bilo tako dobro, ker je bil tudi on del tega, ker je bil povabljen v to molitev. Glavna zgodba nismo mi,« podčrta Zupančič. Želijo si, da bi vsak, ki se sreča z njimi, čutil, da je povabljen domov – v Božji objem. In začutil veselje, ker je v njihovi glasbi veliko veselja. »Tudi naše delo je eno samo veselje. Koliko se presmejimo!« sklene z velikim nasmeškom na obrazu.

Skupini Abend lahko v živo prisluhnete v nedeljo, 17. decembra, ob 20. uri, na adventnem glasbenem večeru pred Najsvetejšim v cerkvi v Dravljah v Ljubljani.

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh