Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abruzzi: velika škoda na kulturnih spomenikih

Objava: 07. 04. 2009 / 08:36
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Abruzzi: velika škoda na kulturnih spomenikih

Močan potres v italijanski pokrajini Abruzzi je poleg človeških žrtev povzročil tudi veliko škode na kulturnih spomenikih.

Hude poškodbe je utrpela znamenita bazilika Santa Maria di Collemaggio na mestnem obrobju L’Aquile. Močno sta poškodovani apsida svetišča iz 13. stoletja, v kateri se nahaja nagrobni spomenik papeža Celestina V., in stranska ladja. Nepoškodovano je ostalo mogočno pročelje bazilike z geometrijskimi vzorci iz 15. stoletja. Udrla se je klasicistična kupola Giuseppeja Valadierja v cerkvi Svetih duš (Anime Sante), močno poškodovan je zvonik cerkve sv. Bernarda.

Nastale škode še nekaj časa ne bo moč natančno oceniti, saj je potres močno prizadel tudi urad za spomeniško varstvo v L’Aquili, strokovnjaki pa menijo, da poškodbe vendarle niso primerljive s tistimi, ki jih je potres s podobno močjo povzročil 26. septembra 1997 v Assisiju. Takrat so se z močjo 5,6 stopnje po Richterjevi lestvici stresla tla v italijanski Umbriji, zaradi popotresnega sunka pa se je porušila streha na baziliki sv. Frančiška in pod seboj pokopala dva mlada meniha in dva tehnika, ki so ravno ocenjevali škodo prvotnega potresa. Močno so bile poškodovane Giottove freske s prizori iz življenja sv. Frančiška. Prostovoljci z vsega sveta so pripomogli k temu, da so danes uničene freske iz 50.000 kamenčkov mozaika delno rekonstruirane.

V luči spominov katastrofe izpred enajstih let in pol so asiški frančiškani med prvimi darovali sveto mašo za žrtve potresa iz 100 km oddaljene L’Aquile. V zgodnjih urah ponedeljkovega jutra so maševali ob Frančiškovem grobu. Grob redovnega ustanovitelja v kripti spodnje cerkve je bil leta 1997 edina točka, ki je potres ni popolnoma nič prizadel.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh