Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abstraktni Stane Kregar v Kranju

Za vas pišejo:
M. M., T. P. J.
Objava: 26. 04. 2024 / 10:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 13:14
Abstraktni Stane Kregar v Kranju
Stane Kregar, Svetloba v oktobru, 1960. FOTO: Andrej Doblehar

Abstraktni Stane Kregar v Kranju

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju je do 15. junija na ogled razstava slikarjevih abstraktnih del, ki so nastala v letih od 1953 do 1963.

Predstavljena so znana dela iz stalne zbirke v Zavodu sv. Stanislava, iz Moderne galerije, Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Umetnostne galerije Maribor, Sava turizma d. d. ter vrsta manj znanih del iz zasebnih zbirk. Mnoga od njih niso bila predstavljena že od Kregarjeve retrospektivne razstave v Moderni galeriji leta 1971.

Celoten razvojni lok Kregarjeve abstrakcije

»Zamisel o postavitvi Kregarjeve razstave v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju se je porodila že ob lanski petdesetletnici smrti akademskega slikarja in duhovnika,« je povedal kustos razstave dr. Andrej Doblehar. »Stane Kregar (1905–1973) je bil eden naših osrednjih umetnikov druge in tretje četrtine 20. stoletja, ki je z nadrealizmom, abstrakcijo in angažirano novo figuraliko pionirsko spreminjal podobo, razvoj in pomen likovne umetnosti na Slovenskem. Ob obsežnem posvetnem opusu je ustvarjal tudi na področju sakralne umetnosti in z deli v različnih tehnikah monumentalnega slikarstva opre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh