Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abu Dabi: odprtje centra s sinagogo, cerkvijo in mošejo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 02. 2023 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2023 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Abu Dabi: odprtje centra s sinagogo, cerkvijo in mošejo
Tri kockaste sakralne stavbe kažejo soroden oblikovni jezik. FOTO: forhumanfraternity.org

Abu Dabi: odprtje centra s sinagogo, cerkvijo in mošejo

V Abu Dabiju so odprli medverski center za jude, kristjane in muslimane.

»Hišo abrahamitske družine« sestavljajo mošeja, sinagoga in cerkev kot samostojne stavbe ter konferenčne sobe za skupno uporabo. Kot poroča avstrijski Kathpress, se je projekt začel s podpisom Dokumenta o človeškem bratstvu, ki sta ga februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al-Azhar Ahmed al-Tayyeb. Center se bo za obiskovalce odprl 1. marca.

Združeni arabski emirati se ponašajo s ponosno zgodovino sodelovanja med ljudmi z različnimi ozadji.

Predsednik Združenih arabskih emiratov šejk Mohamed bin Zayed al-Nahjan je na slovesnosti ob odprtju centra minuli konec tedna medsebojno spoštovanje, razumevanje in raznolikost označil za moč skupnega napredka. Emirati se ponašajo s ponosno zgodovino sodelovanja med ljudmi z različnimi ozadji, je dejal bin Zayed: med drugim so leta 2020 podpisali mirovno pogodbo z Izraelom.

Kompleks »Hiše abrahamitske družine« je zasnoval britanski arhitekt sir David Adjaye. FOTO: forhumanfraternity.org

Kardinal Miguel Angel Ayuso, izvedenec za islam in vodja vatikanskega urada za medverski dialog, je po navedbah Kathpressa dejal, da je projekt »konkreten primer, kako se ljudje iz različnih religij, kultur, tradicij in prepričanj vračajo k bistvenemu: dobrodelnosti in ljubezni do bližnjega«.

Tri kockaste sakralne stavbe kažejo soroden oblikovni jezik, vendar upoštevajo arhitekturne značilnosti in bogoslužne zahteve posamezne religije.

Kompleks »Hiše abrahamitske družine« je zasnoval britanski arhitekt sir David Adjaye. Tri kockaste sakralne stavbe z robom dolžine 30 metrov kažejo soroden oblikovni jezik, vendar upoštevajo arhitekturne značilnosti in bogoslužne zahteve posamezne religije. Center stoji v novi kulturni četrti Abu Dabija, na otoku Sa'adiyat. Med znamenitostmi na otoku sta tudi tamkajšnja »izpostava« pariškega Louvrai in Guggenheimov muzej arhitekta Franka Gehryja, ki je trenutno še v gradnji.

Nalaganje
Nazaj na vrh