Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnost za človeško bratstvo: portret mirnega sožitja [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 02. 2022 / 09:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetnost za človeško bratstvo: portret mirnega sožitja [VIDEO]
Okoli dvajset mladih je ustvarjalo svoje različice treh velikih svetovnih umetnin. FOTO: Vatican Media

Umetnost za človeško bratstvo: portret mirnega sožitja [VIDEO]

Ob mednarodnem dnevu človeškega bratstva so se mladi z vsega sveta zbrali ob slikanju znamenitih umetnin, v medsebojni povezanosti in občutenju svobode, ko vsak na svoj način posredujejo svoje dojemanje umetnosti in barve.

Slikanje v živo kot predstavitev strpnosti in mirnega sožitja: to je bila ideja v ozadju srečanja, ki ga je priredilo ministrstvo za strpnost in sožitje v sodelovanju s projektom »We Love Art« v paviljonu Združenih arabskih emiratov na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Kot poroča spletni portal Vatican News, gre za enega izmed številnih dogodkov, ki ga je omenjeno ministrstvo v sodelovanju z Visokim medverskim odborom za človeško bratstvo priredilo v dneh pred današnjim praznikom.


Od ogleda do slikanja

Na tokratnem dogodku se je zbralo okoli dvajset mladih, ki so ustvarjali svoje različice treh velikih svetovnih umetnin. Vse tri so svetovno znana dela iz zgodovine slikarske umetnosti, je pojasnila Zahra Khalifa z ministrstva za strpnost. Podobno kot ljudje potujejo z vseh koncev sveta, da bi si v pariškem Louvru ogledali podobo Mone Lize, so se ta teden v Dubaju z različnih vetrov zbrali mladi, ki so znameniti portret slikali na svoj način.

Denise Schmitz, ustanoviteljica projekta »We Love Art«. FOTO: Vatican Media

Umetnost kot univerzalni jezik

Denise Schmitz z Nizozemske, ustanoviteljica projekta »We Love Art«, je nekaterim mladim umetnikom svetovala, kako naj dosežejo večjo globino skrivnostnega nasmeha Mone Lize, in pojasnila, kako umetnost pogosto lahko igra vlogo mostov med kulturami:

»Barve nas povezujejo! Obenem nas osvobajajo, nas odtegujejo od omejitev in pravil, ki si jih postavljamo sami. Barve ne poznajo ne vere ne spola. Kadar slikamo, smo vsi eno in naše razlike postanejo naša moč.«

Barve ne poznajo ne vere ne spola. Kadar slikamo, smo vsi eno in naše razlike postanejo naša moč.

Zahra je izpostavila, da je »umetnost univerzalni jezik« in da je bilj cilj druženja ob slikanju v živo »posredovati strpnost vsem živim bitjem«. Uradni naslov dogodka je bil »Slikanje v živo za človeško bratstvo«, njegovo geslo pa je bila arabska beseda »lamasat« (dotakniti se). Beseda izraža željo, da bi bili vsi sodelujoči med seboj povezani, da bi občutili drug drugega, je pojasnila Zahra, »in tukaj smo to počeli s pomočjo umetnosti«.

Dokument o človeškem bratstvu

Druženje ob slikanju v živo je bilo namenjeno spodbujanju tem, o katerih govori Dokument o človeškem bratstvu, ki sta ga 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al-Azhar, Ahmad al-Tayyeb: med njimi so predvsem mir, svoboda veroizpovedi, strpnost, etika, zaščita svetih krajev in krajev češčenja ter mnoge druge. Dogodek, ki se ga udeležujejo mladi različnih veroizpovedi, naj bi utelešal in predstavljal idejo človeškega bratstva in strpnosti.

Resnični pomen strpnosti

Toda strpnost ne pomeni zmogljivosti, da vztrajamo pri nečem, s čimer se ne strinjamo, je pojasnila Zahra. To je sopomenka za bratstvo, pomeni pa zmogljivost, da strpnost preoblikujemo v sprejemanje, da rastemo v radovednosti in zanimanju za kulture, ki nas obkrožajo.

Strpnost je sopomenka za bratstvo, pomeni pa zmogljivost, da strpnost preoblikujemo v sprejemanje, da rastemo v radovednosti in zanimanju za kulture, ki nas obkrožajo.

»Edino na ta način bo svet lahko napredoval,« je prepričana Zahra, »in to lahko storimo le, če združimo moči.« Kot je še pojasnila, »v umetnosti obstaja malo pravil, in veliki umetniki nas učijo, da je tudi ta pravila mogoče prekršiti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh