Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo prvi mednarodni dan človeškega bratstva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2021 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo prvi mednarodni dan človeškega bratstva

Obhajamo prvi mednarodni dan človeškega bratstva

Letošnja prejemnika Zayedova nagrade sta Latifah Ibn Ziaten in Antonio Guterres.

FOTO: Vatican Media

Danes obhajamo 1. mednarodni dan človeškega bratstva, spominjajo pri Radiu Vatikan. Spodbuda tega dneva je, naj si vsak dan skupaj prizadevamo, da bo ta dan človeškega bratstva nekoč resnično prišel.

Morda bo prišel dan …, ko ne bomo več na rob odrivali tistih, od katerih ni veliko koristi, ko za pot naprej ne bo več potrebna izbira in ko bo politika temeljila na dialogu. Ko bodo verstva vzpostavljala poti miru ter sožitja med brati in sestrami, ko bosta vsesplošno bratstvo in družbeni mir slavila zmago ter ko bosta prizadevanji papeža Frančiška in velikega imama Ahmada al-Tayyeba postali resničnost, kot je sveti oče zapisal v okrožnici Vsi smo bratje.

Ko bo prišel ta dan, se bomo bolj odprli drugim kulturam, gledali bomo obraze tistih, ki jih sedaj spregledamo, in namesto da bi jih sodili, bomo spodbujali njihovo dostojanstvo. Vsak dan si skupaj prizadevajmo, da bo ta dan resnično prišel.

Znana letošnja prejemnika Zayedova nagrade za človeško bratstvo

Danes bo podeljena tudi Zayedova nagrada za človeško bratstvo v višini enega milijona ameriških dolarjev, ki jo bosta po navedbah spletnega portala Vatican News tokrat prejela dva nagrajenca: kot so včeraj sporočili z odbora za omenjeno nagrado, sta zmagovalca leta 2021 Latifah Ibn Ziaten, mirovna aktivistka in ustanoviteljica Imadove zveze za mlade in mir, ki je, potem ko je v terorističnem napadu izgubila sina, svojo žalost spremenila v pomoč mladim, in Antonio Guterres, deveti glavni tajnik Organizacije Združenih narodov.

Zmagovalca so razglasili na virtualni tiskovni konferenci. Izbrala ju je neodvisna žirija, med kandidati pa so bili predstavniki iz 30 držav, ki so jih za prejem nagrade predlagali voditelji s področja vlade, kulture in verskega življenja.


FOTO: Vatican Media

O prejemnikih

Ob predstavitvi prejemnikov Zayedove nagrade za človeško bratstvo 2021 je glavni tajnik Visokega odbora za človeško bratstvo, sodnik Mohamed Abdel Salam, povedal: »Ta neodvisna, globalna nagrada je bila razpisana z namenom, da spodbudi in prepozna vse tiste, ki nas navdihujejo, da odigramo svojo vlogo pri ustvarjanju bolj razumevajočega, vključujočega in mirnega sveta. Ob pregledu dela in vpliva letošnjih prejemnikov je jasno, da oba predstavljata zgled prihodnjih generacijam, svetovnim voditeljem in vsem, ki si na podoben plemenit način prizadevajo za dosego miru.«

Antonio Guterres, 71-letni portugalski politik, trenutno zaseda položaj devetega glavnega tajnika Združenih narodov. V lanskem letu, ko je ves svet zajela epidemija koronavirusne bolezni, je Guterres večkrat povzdignil svoj glas in pozval »h globalnemu premirju na vseh koncih sveta, da bi se lahko skupaj osredinili na resničen boj – za zmago nad koronavirusno boleznijo«.

Ob vesti, da je prejemnik Zayedove nagrade, je Guterres povedal: »S ponižnostjo in globoko hvaležnostjo počaščen sprejemam Zayedovo nagrado za človeško bratstvo. Vidim jo tudi kot priznanje dela, ki ga Združeni narodi opravljajo vsak dan in vsepovsod, da bi spodbujali mir in človekovo dostojanstvo.«

Latifah Ibn Ziaten, 61-letna ustanoviteljica Imadove zveze za mlade in mir, prihaja iz Maroka in je mati petih otrok. Leta 1977, ko je imela sedemnajst let, se je preselila v Francijo. Eden izmed njenih sinov, Imad, se je pridružil francoski vojski. Leta 2012 ga je v bližini Toulousa umoril islamski terorist. Latifah je pozneje poiskala morilca svojega sina, Mohammeda Meraha, da bi lažje razumela, kaj ga je privedlo do tega, da je zagrešil to srhljivo dejanje. Srečanje z Merahom jo je popeljalo v svet mladega človeka, ki se je čutil zavrženega, ki se nikoli ni znal ali zmogel vklopiti v širšo družbo. Od ustanovitve Imadove zveze za mlade in mir Latifah potuje po Franciji, pripoveduje svojo zgodbo in se srečuje z mladimi. Iskreno upa, da bo s svojim početjem prispevala k ohranjanju »družbenega sožitja« med starimi in mladimi rodovi, ter med francoskimi domačini in priseljenci.

Ob vesti, da je prejemnica prve Zayedove nagrade, je Latifah Ibn Ziaten povedala: »V veliko čast mi je, da je Visoki odbor za človeško bratstvo priznal moje delo in delo številnih drugih oseb, ki ga v boju proti skrajništvu vsak dan opravljajo s pomočjo dialoga, medsebojnega spoštovanja in mirnega sožitja. In kar je najpomembneje, upam, da bo ta nagrada pomagala pri ozaveščanju širše javnosti glede potrebe po nadaljevanju teh prizadevanj.«

Nagrado bosta na današnji virtualni slovesnosti skupaj podelila papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayyeb. Slovesnost, ki se začne ob 14. uri in 30 minut po srednjeevropskem času, bodo neposredno prenašali tudi vatikanski mediji.

Prva prejemnika nagrade papež Frančišek in veliki imam al-Tayyeb

Prva prejemnika Zayedove nagrade za človeško bratstvo sta bila leta 2019 papež Frančišek in veliki imam Al-Azharja. Papež je celotno vrednost nagrade namenil pomoči Rohinjam v Mjanmarju. Nagrado bodo odslej podeljevali vsako leto, ime pa je dobila po šejku Zayedu bin Sultanu al-Nahyanu (1918-2004), ustanovitelju in prvemu predsedniku Združenih arabskih emiratov po pridobljeni neodvisnosti leta 1971.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh