Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan človeškega bratstva: papež spodbuja prizadevanja za sožitje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 02. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Odnosi, Religija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan človeškega bratstva: papež spodbuja prizadevanja za sožitje
Veliki imam al-Tayyeb na obisku pri papežu Frančišku v Vatikanu (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Mednarodni dan človeškega bratstva: papež spodbuja prizadevanja za sožitje

Papež Frančišek je ob današnjem mednarodnem dnevu človeškega bratstva znova poudaril, da je »danes pravi čas za bratstvo« in vse ljudi po svetu pozval, naj si neutrudno prizadevajo za premagovanje delitev med narodi.

Papež je na drugi mednarodni dan človeškega bratstva spomnil že ob koncu sredine splošne avdienceko je dejal, da je ta priložnost razlog za zadovoljstvo, saj se vsi narodi sveta pridružujejo praznovanju, »katerega cilj je spodbujanje medverskega in medkulturnega dialoga«, za katerega se zavzema tudi »Dokument o človeškem bratstvu za sobivanje in mir v svetu«.

Omenjeni dokument sta 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al-Azhar, Ahmad al-Tayyeb.

Papež med sredino avdienco. FOTO: Vatican Media

»Danes je čas za bratstvo«

Bratstvo, je pojasnil papež Frančišek, »pomeni, da se približamo drugemu, ga spoštujemo in mu prisluhnemo z odprtim srcem«. Sveti oče je izrazil upanje, da bomo s konkretnimi koraki, skupaj z verniki drugih religij in ljudmi dobre volje, »potrdili, da se bomo izogibali netenju sporov, delitvam in zapiranju vase«. Sveti oče je na koncu pozval k molitvi, »da bi lahko vsi živeli v miru kot bratje in sestre«.

Kardinal Ayuso: človeško bratstvo je osebni odnos

Na obletnico podpisa dokumenta o človeškem bratstvu je spomnil tudi kardinal Miguel Ayuso, ki je spregovoril o odgovornosti, ki jo imamo kot posamezniki za spodbujanje bratstva v svojem vsakdanjem življenju.

Spodbujanje bratstva v vsakdanjem življenju je odgovornost vsakega posameznika.

Bratstvo je globalni koncept, je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil kardinal Ayuso, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog in član Visokega medverskega odbora za človeško bratstvo.

Kardinal Miguel Ayuso. FOTO: Vatican Media

Globalni poziv k bratstvu

Kardinal Ayuso je spomnil, da smo bili k globalnemu človeškemu bratstvu poklicani 4. februarja 2019 ob podpisu omenjenega dokumenta med papeževim obiskom v Abu Dabiju. To je bil, je izpostavil kardinal, »globalni klic«, in po podpisu dokumenta je bil ustanovljen še visoki odbor, katerega naloga je spodbujati človeško bratstvo, »da vse breme teh prizadevanj ne bo na ramenih svetega očeta«, pa tudi ne zgolj v pristojnosti visokega odbora. »To je odgovornost vseh nas,« je poudaril kardinal in pojasnil, da je naloga članov visokega odbora »ohranjanje žive vsebine dokumenta o človeškem bratstvu«.

Udejanjanje bratstva

Kardinal Ayuso je še pojasnil, da se bratstvo spodbuja »prek dialoga življenja«, torej prek obveznosti in odgovornosti v našem vsakdanjem življenju. Vsak izmed nas ima številne možnosti in priložnosti, da kadar koli v življenju »dela in spodbuja dobro, si prizadeva za skupni blagor, sodeluje in brani človekovo dostojanstvo vsake osebe ter sodeluje pri spodbujanju medsebojne povezanosti znotraj naših družb«.

Vsak izmed nas ima številne možnosti in priložnosti, da kadar koli v življenju dela in spodbuja dobro.

Prav zato je tako pomembno, da tudi druge verske skupnosti resno vzamejo elemente in ideje, ki so skupne našim različnim verskim izročilom, predvsem tiste, ki »spodbujajo dobro in življenje v duhu bratstva«. Z mislijo na to je bratstvo, h kakršnemu pozivata papež Frančišek in veliki imam, »nekaj, kar nas mora vse ohranjati živahne in dejavne«.

Kardinal Ayuso je pogovor sklenil z besedami, da je človeško bratstvo »odnos, osebni odnos, ki ga moramo človeška bitja osvojiti v vsakdanjem življenju in v svojih odnosih z drugimi ljudmi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh