Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo srečanje »Visokega medverskega odbora« v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 09. 2019 / 09:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2019 / 05:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo srečanje »Visokega medverskega odbora« v Vatikanu

Prvo srečanje »Visokega medverskega odbora« v Vatikanu

Skupina naj bi skrbela za izvajanje Dokumenta o človeškem bratstvu.

V Vatikanu so se včeraj prvič sestali člani novega mednarodnega katoliško-islamskega odbora za spodbujanje medverskega dialoga. Skupina si bo po navedbah iz Vatikana prizadevala »za širjenje in udejanjanje dokumenta o bratstvu, ki sta ga 4. februarja letos v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam kairske univerze Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyeb.

Odbor je za ustanovno srečanje namenoma izbral 11. september, obletnico terorističnega napada na Združene države Amerike. Kot so izpostavili, je v svetu nujno treba »graditi življenje in bratstvo, ne pa sejati smrti in uničenja«.

Prva pobuda avgusta ustanovljenega odbora, ki ga sestavljajo izvedenci iz Vatikana, Egipta in Združenih arabskih emiratov, bo predlog Organizaciji Združenih narodov za razglasitev mednarodnega »dneva človeškega bratstva«, ki naj bi ga vsako leto obhajali med 3. in 5. februarjem. V tem časovnem obdobju je papež Frančišek letos kot prvi voditelj Katoliške cerkve obiskal Arabski polotok, domovino islama, in takrat podpisal izjavo o bratstvu.

Papež Frančišek je na začetku srečanja pozdravil člane odbora v vatikanskem Domu sv. Marte, zatem pa se je z njimi sestal še predstavnik vatikanskega državnega tajništva Edgar Pena Parra. Naslednje srečanje odbora je predvideno 20. septembra v New Yorku. V načrtu je razširitev skupine s predstavniki drugih veroizpovedi. Ob koncu srečanja so udeleženci molili za žrtve napadov 11. septembra 2001 in vseh drugih terorističnih dejanj.

Doslej sedemčlanskemu odboru s katoliške strani pripadata predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, in papežev osebni tajnik, egiptovski duhovnik Yoannis Lahzi Gaid; univerzo Al-Azhar zastopata rektor univerze Mohamed Hussein Mahrasawi ter islamski sodnik in svetovalec velikega imama Mohamed Mahmoud Abdel Salam, Združene arabske emirate pa glavni tajnik Sveta islamskih starešin sultan Faisal Al Rumaithi, predsednik oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju Mohamed Khalifa Al Mubarak ter pisatelj in medijska osebnost Yasser Hareb Al Muhairi.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh