Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Advent v Himalaji

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 29. 11. 2023 / 11:14
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 09:52
Advent v Himalaji
Zakonca Štremfelj sta zaljubljena v gore. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Advent v Himalaji

Alpinista Andrej in Marija Štremfelj vso letošnjo jesen od septembra do decembra preživljata pohodniško: prehodila bosta del Great Himalaya Trail, Velike himalajske poti, in sicer 1700-kilometrski odsek od enega konca Nepala do drugega. 

Andreju se je siva brada na poti že lepo razrasla. »Ampak ni tako hud, kot je videti,« se pošali Marija, ko se pogovarjamo po spletni povezavi.

Od 1000 do 5000 metrov

Pot sta začela na vzhodu Nepala v tropskem vremenu, ob visokih temperaturah, mokroti in pijavkah, ob našem pogovoru pa sta prečkala osrednji del države v sušnem obdobju in nadaljevala v tibetansko pogorje, ki sega tudi v Nepal. Razpon nadmorskih višin je velik, od območij pod 1000 metri pa vse do okoli 5000 metrov. »Pogosto se vzpneva za 1500 metrov in se še isti dan za toliko tudi spet spustiva. Večina grebenov Himalaje je v smeri sever-jug, midva pa hodiva z vzhoda proti zahodu, zato se pot zelo razpotegne,« pripoveduje Andrej. Nepal odkrivata povsem na novo, srečujeta se z raznolikimi pokrajinami, od pragozdov z orjaškimi jelkami in smrekami pa do travnatih območij in ledenikov. Ko se spustita niže, ju pričakajo bambusi, mandarine in banane.

Raznolike pa niso le pokrajine. Raznovrstno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh