Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonca Štremfelj: Vrh sveta in globina duha [VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 03. 2022 / 09:52
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 18:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakonca Štremfelj: Vrh sveta in globina duha [VIDEO]
Marija in Andrej Štremfelj. FOTO: Žiga Zupan/Sportida

Zakonca Štremfelj: Vrh sveta in globina duha [VIDEO]

Gosta nove oddaje Reflektor bosta zakonca Marija in Andrej Štremfelj, prva zakonca ki sta skupaj stala na najvišji gori sveta.

Marija in Andrej Štremfelj sta svoj podvig opisala tudi v knjigi, Marija pa je na Mount Everest stopila kot 13. ženska v zgodovini in kot do zdaj edina Slovenka. V oddaji Reflektor je zaupala, kako se ju trinajstica kar drži. Spregovorila sta tudi o tem, kako sta rasla kot par in v osebnem odnosu z Bogom.


Spremljajte nas na našem Youtube kanalu Družina media nocoj, 23. februarja, ob 20. uri!

Gotovo ste že slišali za zakonca in vrhunska alpinista Štremfelj. Povabili smo ju v oddajo Reflektor in v studio sta prišla iz osrčja predalpskega sveta. Z nami bosta delila nekaj delčkov svojega življenja ter osebne poti z Bogom. Izvedeli boste tudi, kako je, ko zaradi odprave pustiš doma otroke, kako je bilo včasih in kako je to danes. In ko jima je zmanjkalo vode, Bog ni priskrbel le zemeljske vode, temveč postopoma tudi živo Vodo, iz katere pijeta še danes. Glejte oddajo Reflektor, 23. marca 2022 ob 20. uri. Gosta: Marija in Andrej Štremfelj. Voditelj: Peter Čemažar. Toplo vabljeni!

Ob tej priložnosti ponovno objavljamo članek o zakoncih Štremfelj izpod peresa Ksenje Hočevar, ki je nastal ob 30. obletnici prvega objema zakoncev na strehi sveta.

Prva zakonca na vrhu sveta

Sedmega oktobra 1990 je bilo na vrhu Mount Everesta sončno in mirno vreme. Po mesecu in pol od začetka odprave v Himalajo in osmih urah plezanja tistega dne sta na vrh stopila tudi 33-letna Marija in njen leto dni starejši mož Andrej Štremfelj. 

»Objela sva se in tudi kakšna solzica je pritekla. Prva misel je potovala domov na Gorenjsko, k otrokoma. Nanju sta ju spominjala fotografija in punčka iz cunj, ki nama jo je sešila starejša, takrat 10-letna Katarina. Celo uro sva si lahko privoščila zgoraj. Neponovljivo,« se spominjata. 

Takrat še nista vedela, da sta pravzaprav prva zakonca na svetu, ki sta osvojila najvišjo točko planeta. Šele ob vrnitvi v Katmandu sta prejemala čestitke, da sta za pol ure prehitela rusko-angleški par in da se bosta za vedno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov.

Knjiga Objem na vrhu sveta

O spominih na vzpon pred 30 leti sta Marija in Andrej Štremfelj napisala knjigo Objem na vrhu sveta. »Marija in Andrej sta predstavnika garaškega alpinizma in generacij, ki so prinesle slovenskim alpinistom nesmrtno slavo in spoštovanje,« sta na hrbtno stran zapisala njuna prijatelja in alpinista Tina di Batista in Tomaž Jakofčič

»Rdeča nit pripovedi je seveda odprava na Everest, a s te niti vseskozi kapljajo utrinki – včasih alpinističnih vzponov v Alpah, romantičnih spominov, žal tudi tragičnih nesreč in poškodb. A pod platnicami se skriva tudi čudovit učbenik. V času, ko se več kot tretjina poročenih parov loči, bi bila knjiga lahko priročnik za življenje v dvoje. Učbenik pristne ljubezni, medsebojnega spoštovanja, zaupanja, sprejemanja, žrtvovanja.« 

Vsak s svojega vidika, pa vendar skupaj, pripovedujeta zgodbo o doživljanju poti na vrh, o ljubezni do alpinizma in medsebojni ljubezni, o trdni veri v Boga in zaupanju v Božje varstvo.  

Čista voda v odvrženih smeteh

Kako ju je Bog varoval na vseh poteh, zakonca povesta s prigodo v steni El Capitan, bilo je že po Everestu, za seboj sta imela že veliko plezalnih izkušenj. »Če kje, potem nisva pričakovala, da bi se nama tam kaj posebnega zgodilo. Gospod pa dela po svoje …« 

V steni sta imela premalo vode in bila sta na robu preživetja kot kadarkoli v Himalaji. Plezala sta tri dni, bila sta dehidrirana in drugo noč že kar omotična. Medtem ko je Marija Andreja varovala med plezanjem, je v razpoki v steni, ki je bila nastlana s smetmi, začela brskati in našla tri litre zapakirane čiste vode. 

»Čudež. Težko je to opisati z besedami. Da je bila tam voda, ni bil čudež, nekdo jo je pač vzel preveč s seboj. Čudež je bil moj vzgib, da sem začela brskati. S sedanjim spoznanjem govorim, da takrat moj um ni bil sposoben več delati in sem sledila vzgibu Svetega Duha,« je prepričana Marija. 

Ta »čudežni dogodek« je tudi njuno duhovno pot zasukal v nove tirnice – od tradicionalne vere je Marija po kratkem pobegu v new age našla molitveno skupino Prenova v Duhu, vanjo pripeljala še Andreja in otroke. »Slavljenje Boga, redno branje Svetega pisma, prejemanje evharistije nas polni in spreminja. Jezus živi in naj ne bo trenutka v našem življenju, da bi o tem dvomili, kakor ne dvomimo, da je Everest najvišja gora na svetu,« pravi Marija, ki je na podlagi »pričevanja o vodi« dve leti (v letih 2005 in 2006) redno pisala duhovne sestavke za Družino.

Nalaganje
Nazaj na vrh