Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pižama: branje je fitnes za možgane [VIDEO]

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 10. 03. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pižama: branje je fitnes za možgane [VIDEO]
Boštjan Gorenc – Pižama. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor

Pižama: branje je fitnes za možgane [VIDEO]

Nova epizoda oddaje Reflektor o knjigah in bralni kulturi.

Zakaj bi brali knjige? S tem vprašanjem smo se v novi epizodi oddaje Reflektor spopadli na najboljši možen način: na pomoč nam je priskočil znani komik, pisatelj in promotor branja Boštjan Gorenc – Pižama.


Voditelj Rok Škrlep ga je takoj na začetku izzval z omenjenim vprašanjem. Pižama je v odgovoru spomnil, da smo v sodobnem času kot vešče, ki letajo od ene luči do druge, od enega dražljaja do drugega, medtem ko se moramo pri knjigi umiriti: »Knjiga te hoče celega.« 

Povedal je tudi svojo osebno izkušnjo, ko se je znašel na robu izgorelosti, a ga je pred njo obvarovalo prav branje. Zato je prepričan: »Knjige so lahko naše rešiteljice.« Pri tem po njegovem mnenju ni toliko pomembno, ali beremo na papirju ali na bralniku, čeprav ima zanj papir še vedno svoj posebni čar.

FOTO: Arhiv oddaje Reflektor

Vsekakor pa je z branjem dobro začeti že v otroštvu. Pižama pravi, da brez zgleda staršev ne bo šlo, saj ne moremo otrok spodbujati k branju, medtem ko brskamo po telefonu: »Če starši hočejo, da njihovi otroci berejo, naj tudi njih kdaj vidijo s knjigo.« Poudaril je tudi pomen domačih knjižnih polic, kjer otroci lahko brskajo in najdejo kak skrit zaklad.

Za navduševanje nad knjigami so dobrodošli tudi šolski programi, kot je bralna značka, pri kateri tudi sam deluje kot promotor v šolah. Neprecenljive pa so tudi knjižnice. Pižama je prepričan: »Noben algoritem ti ne bo mogel tako dobro priporočiti knjige,« kot knjižničarka ali knjižničar. Pri obveznem šolskem čtivu se po njegovem mnenju splača potruditi. Po drugi strani pa ima tudi bralec »pravico knjigi reči ne, midva se ne štekava.« 

Tokratno oddajo je povezoval Rok Škrlep. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor

Pižama je prepričan, da ni toliko pomembno, ali ljudje berejo t. i. visoko ali nizko literaturo. Pomembneje se mu zdi, da ljudje nekaj berejo, potem pa sami vidijo, ali jim ustreza tudi kaj zahtevnejšega. Predvsem poudarja, da je pomembna dobra izdelava, saj najbolj škodijo slabo pripravljene knjige s slabim jezikom, po možnosti brez lektorskega pregleda.

Zelo dobra ideja se Pižami zdijo bralni klubi, kjer se o prebranem delu pogovarjamo in delimo svoje razumevanje: »Knjiga ni zato, da jo prebereš in obdržiš v sebi, ampak da to neseš naprej.«

Izbira, kaj brati, je sicer res težka ob množici knjig, ki izhajajo vsako leto: »Mislim, da Slovenci napišemo več knjig, kot jih preberemo.« Pižama predlaga, da so nam pri tem lahko v pomoč tudi knjižne nagrade.

Tudi oddaja Reflektor se je končala z nagrado, saj je voditelj Rok Škrlep za Pižamo pripravil kviz, v katerem je preizkusil, koliko zares pozna knjige, ki jih je sam napisal ali prevedel. Napetega izida vam ne bomo izdali, lahko pa vam zaupamo, da je bil slasten. Vabljeni k ogledu!


Nalaganje
Nazaj na vrh