Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Adventna duhovna obnova kot dopust za dušo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 12. 2022 / 07:48
Oznake: Duhovnost, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 09:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Adventna duhovna obnova kot dopust za dušo
FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Adventna duhovna obnova kot dopust za dušo

V Baragovem zavodu v Novem mestu se je pred nekaj dnevi na adventi duhovni obnovi zbralo približno trideset katehistinj in katehistov (ŠSKK) ter slušateljev Katehetsko pastoralne šole Novo mesto (KPŠ).

Udeleženci duhovne obnove, na katero sta povabili voditeljica skupnosti katehistinj/katehistov s. Marija Zabret in voditeljica katehetsko pastoralne šole s. Damjana Tramte, »smo prišli z željo, da bi poglobili odnos z Bogom, se naužili novih moči, notranjega miru in medsebojne povezanosti«, so po srečanju na škofijski spletni strani zapisale katehistinje iz Župnije Vavta vas.

Škof Saje: Božja beseda je univerzalna 

Duhovno obnovo je vodil novomeški škof Andrej Saje, ki je zbrane spodbudil in jim pokazal, kako naj prisluhnejo Božji besedi. Med drugim je poudaril, da je »Božja beseda univerzalna, saj nas nagovarja vsakič drugače, kar se je pri našem delu potrdilo. Premišljevali smo na način lectio divina, osebno in v skupinah. Ponavljajoče branje, ki se je nadaljevalo v meditacijo (dobro pa je, če preide v adoracijo in kontemplacijo), nam je razgibalo dušo, duha in odrlo oči za bližnjega«.

FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Zaupanje v Božje delo

Udeleženci duhovne obnove so povedali, da je Božja beseda začela delovati z nagovarjanjem, vsakega izmed njih na drugačen in poseben način. Škof jih je spodbujal k zaupanju v Božje delo »v nas in za nas, ki ga prepoznavamo po sadovih. Tudi v primeru, če nas napade dvom, naj vztrajamo v zaupanju, da nas Gospod ne zapusti nikoli«. Ob tem je opozoril na pomen tišine, ki človeku pomaga, da se zaustavi, umiri in opazuje svoje življenje.

Dopust za dušo

»Ker so duhovne vaje ali tokratna duhovna obnova kot dopust za dušo, kjer lahko vse izklopimo in se prepustimo Bogu, smo resnično lahko hvaležni, da smo si lahko vzeli čas in se na takšen način srečali z Gospodom, ki nam je nakazal smer, ter nas okrepil za vse, s čimer se moramo soočati v svojem vsakdanu,« so še zapisale katehistinje Milena Hostnik, Dinka Petje in Marija Muška. 

Nalaganje
Nazaj na vrh