Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Adventni venčki Sabine Šegula [VIDEO IN FOTO]

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 11. 2021 / 18:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Adventni venčki Sabine Šegula [VIDEO IN FOTO]
Sabina Šegula s svojo novo knjigo v roki. FOTO: Tatjana Splichal

Adventni venčki Sabine Šegula [VIDEO IN FOTO]

Tradicionalni Slovenski knjižni sejem bo med 22. novembrom in 5. decembrom kljub zgolj virtualni obliki postregel z zanimivimi vsebinami. Med stotinami dogodkov, ki jih pripravljajo založbe na svoji spletnih straneh, bo s šestimi postregla tudi založba Družina. Na prvem dogodku smo predstavili novo knjigo Moderni adventni venčki avtorice dr. Sabine Šegula.

Ob izidu aktualne knjige, saj nas do začetka adventa, ko prižgemo prvo svečo na venčku, loči le še nekaj dni, se je z avtorico v galeriji Družina pogovarjala vodja marketinga Manica Ferenc. Doktorico floristike dr. Sabino Šegula smo Slovenci bolje spoznali pred desetletjem, ko sta s kolegom, učiteljem na srednji šoli, začela pomagati vatikanskim vrtnarjem pri krašenju bazilike sv. Petra, še pobliže pa smo občudovali njene spretnosti lani, ko je vodila projekt izdelave adventnih vencev in okraskov za slovensko smreko na trgu sv. Petra v Vatikanu. Mednarodno priznana mojstrica floristike je raziskovalka in predavateljica, v sklopu svoje zasebne šole Akademija cvetja pa različnim generacijam – od otrok do starih staršev – predaja znanje s področja floristike in hortikulture.

Vodja marketinga pri Družini Manica Ferenc v pogovoru s Sabino Šegula. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj knjiga z načrti za adventne venčke?

Da so adventni venčki zunanja simbolika adventnega časa, ki so v Sloveniji razširjeni in priljubljeni, je dejala Manica Ferenc: »Danes, ko je tržišče preobremenjeno z najrazličnejšo ponudbo in nas od nakupov loči le nekaj klikov, je še posebej dragoceno, če ustvarimo nekaj sami ali skupaj z najbližjimi. Občutek ob prižigu sveče na ročno izdelanem vencu bo tako, če ga bomo izdelali sami, še bolj oseben in doživet.« To je bil tudi eden od razlogov, kot je dejala vodja marketinga, da se je založba Družina odločila in skupaj z mojstrico Šegulo izdala knjigo. »V priročniku nas Sabina Šegula po korakih, opremljenim z nazornimi, barvitimi fotografijami, popelje skozi postopek izdelave 20 adventnih vencev. Odlikuje jih ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo, domiselna uporaba raznolikega okrasja in recikliranje materialov.«

Vabljeni k sodelovanju v nagradi igri, v kateri podarjamo dve knjigi.


Avtorica nas v priročniku popelje skozi postopek izdelave 20 adventnih vencev. FOTO: Tatjana Splichal

Priročnik bo popestril domače delavnice

Da je recikliranje značilno za njeno delo, je povedala Šegulova, ki je ob izidu knjige v galeriji Družina pripravila tudi prodajno razstavo adventnih venčkov: »Vidi se tako v knjigi kot na razstavi, da pri delu uporabim vse, kar se lahko ponovno uporabi: od pločevink do stare slame ali pa jeans hlače. To je rdeča nit knjige, izdelavo vsakega venčka pa sem poskušala čimbolj nazorno pokazati.« Ideja je, je dejala Šegulova, da četudi nimamo doma vseh materialov, priporočenih v knjigi, lahko uporabimo kaj drugega in naredimo svoj, unikaten venec. »Novo in kupljeno ni vedno najboljše, veliko naredimo s tistim, kar je odveč, kar je običajno za v smeti.« Šegulova je prepričana, da bo priročnik popestril marsikatero domačo delavnico. V zadnjem poglavju knjige so opisani tudi načrti za izdelavo adventnih vencev, kakršni so lani krasili vatikanske pisarne.

Sabina Šegula je pomagala tudi pri krašenju bazilike sv. Petra. FOTO: Tatjana Splichal

Letošnje modne smernice v floristiki

V času, ko je nastajala knjiga, je Sabina Šegula ustvarjala v Nemčiji v mojstrski šoli, tako da modne smernice, ki so podobno kot za obleke značilne tudi za floristiko, od blizu seznanjena. »Letos so moderni zelena, temen žajbelj in mentol, spominjajo nas na hladne zimske dni. Pa tudi barve konjaka, vse pa je zajeto v oranžno, v plamene, da imamo ob aranžmaju občutek, kot da smo ob kaminu.« Da se tudi letos uporablja veliko rožnate, od lososove do burgundca, temno rdeče barve. »Tradicija pa je vedno v rdeče-zeleni-beli barvi, čeprav vsi vemo, da je barva adventa vijolična,« je dejala Šegulova in pristavila, da je kljub drugačnim trendom lani vse vence za Vatikan naredila v vijolični in rdeči barvi. V letošnjih vencih veliko volne, z njo Sabina Šegula, kot je dejala, posebej rada ustvarja. »Volna je tisti material, ki že ko jo pogledamo, nas pogreje v zimskih dneh. Poleg tega pa se tudi dobro kombinira.«

Sabina Šegula: »Letos so moderni zelena, temen žajbelj in mentol. Spominjajo nas na hladne zimske dni.« FOTO: Tatjana Splichal

Venčki v treh oblikah: na razstavi, v knjigi in/ali »v škatli«

Knjiga je po besedah Sabine Šegula namenjena vsem, ki radi ustvarjajo – ne glede na starost in ne glede na izkušnje. »Vsak venček je unikaten, če je le narejen z ljubeznijo,« je spodbudila, da se bi lotili izdelave sami. Poleg razstavljenih venčkov, ki jih je Sabina Šegula, kot je povedala, začela izdelovati že sredi poletja, »kar je bilo kar težko, da ujameš zimsko vzdušje«, so na voljo tudi škatle z materiali: se pravi venček vidimo, si od blizu ogledamo, kako je narejen, kakšna je končna podoba, najdemo v knjigi načrt in dobimo zraven še škatlo z materialom.

»Vsak venček je unikaten, če je le narejen z ljubeznijo.« FOTO: Ksenja Hočevar

Posebej je poudarila, da je veliko pozornosti v knjigi namenila varnemu nameščanju in pritrjevanju sveč, saj vsako leto poslušamo poročila o nesrečah in požarih. »Razvoj gre naprej, vedno več je možnosti in vedno bolj varne so. Seveda pa je tudi tu trend – reciklaža,« je dejala Šegulova.

Knjiga je namenjena vsem, ki radi ustvarjajo. FOTO: Tatjana Splichal

Ob koncu je izdala še majhno skrivnost, da s Petrom Ribičem tudi letos načrtujeta krašenje v Vatikanu, za baziliko bosta s seboj peljala kar 1200 božičnih zvezd, vzgojenih v Sloveniji. Čakata le še na potrditev glede epidemije.

Še nekaj utrinkov s predstavitve knjige v fotogaleriji Tatjane Splichal.




Kupi v trgovini

Moderni adventni venčki
Dom in vrt
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh