Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afera ‘Vatileaks’: ali bo pričal tudi papežev osebni tajnik?

Objava: 02. 10. 2012 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Afera ‘Vatileaks’: ali bo pričal tudi papežev osebni tajnik?

Georga Gänsweina na prostoru za priče pričakujejo danes; današnje pričevanje naj bi pojasnilo, ali je papežev majordom deloval sam ali je imel sodelavce v rimski kuriji.

Proces proti nekdanjemu papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju se nadaljuje: na današnjem drugem zaslišanju naj bi sodeloval obtoženi in številne druge priče, med njimi najverjetneje tudi papežev osebni tajnik Georg Gänswein. Gabriele se od minule sobote pred sodiščem zagovarja zaradi kraje zaupnih papeževih dokumentov; nekateri izmed njih so v neprave roke prišli neposredno s papeževe mize. Gabrieleju za kaznivo dejanje grozi do štiri leta zapore kazni.

Paolo Gabriele je ob začetku sodnega procesa minulo soboto med osmimi pričami navedel tudi ime Georga Gänsweina. Termin za njegovo zaslišanje še ni bil natančno določen.

Težko pričakovano je predvsem pojasnilo, ali je papežev majordom krajo zaupnih dokumentov izpeljal sam ali je imel pri tem kakršno koli pomoč v rimski kuriji. Dosedanje Gabrielejeve izjave o tej temi so bile doslej precej protislovne. V fazi predpreiskave je zatrjeval, da je v celoti deloval sam. V televizijskem pogovoru, ki je bil izpeljan anonimno, pa je omenjal najmanj dvajset sodelavcev. Psihološka ocena, za katero je poskrbel preiskovalni sodnik v Vatikanu, šestinštiridesetletnega Italijana opisuje kot osebo, s katero se zlahka manipulira.

Predsednik vatikanskega sodišča, Giuseppe Dalla Torre, je na prvem zasedanju nakazal hiter zaključek procesa. Kot je dejal, bo morda sojenje končano že po štirih zasedanjih sodišča, nekateri opazovalci pa menijo, da bo za zaključek vendarle potrebnega malce več časa.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh