Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistan: med upanjem in strahom

Objava: 17. 08. 2021 / 11:33
Oznake: Družba, Svet, Vojna
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistan: med upanjem in strahom
Kaos na letališču v Kabulu FOTO: Vatican Media

Afganistan: med upanjem in strahom

Pripadniki militantno-islamističnih talibanov so minulo nedeljo le nekaj ur po odhodu afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija zasedli predsedniško palačo v tamkajšnji prestolnici Kabul.

Papež Frančišek je še v nedeljo opoldne izrecno pozval k političnim pogajanjem v tej azijski državi. Izjemno zaskrbljen je nad razmerami na tem območju, zato je izrazil željo, da bi vse strani odložile orožje in skupaj sedle za pogajalsko mizo, je dejal med nedeljsko opoldansko molitvijo angelovega češčenja.

Z dogajanjem v Kabulu se udejanjajo najhujše bojazni, ki jih je imel tudi p. Giovanni Scalese. Redovnik barnabit je od leta 2002 pristojen za Missio sui iuris v Afganistanu, ki jo je ustanovil papež Janez Pavel II. P. Scalese v zadnjih dneh nenehno poziva k nujni molitvi za to preizkušano državo.

Učinki molitev po svetu so v teh dneh že vidni, kajti talibani so vdrli v Kabul, ne da bi ob tem uporabili pretirano nasilje.

Redovnik je tik po papeževem pozivu v telefonskem pogovoru odgovoril na nekaj vprašanj nemškega uredništva spletnega portala Vatican News. Svetemu očetu se je zahvalil za izrečeno: »Potrebujemo njegove besede. Zdi se, da so učinki molitev po svetu v teh dneh že vidni, kajti talibani so vdrli v Kabul, ne da bi ob tem uporabili pretirano nasilje. Trenutno ustanavljajo prehodno vlado. Še naprej moramo moliti za to, da bi se stvari rešile na miren način!«

Talibani v Afganistanu FOTO: Vatican Media

Mrtvi in kaos

Mediji so medtem že poročali o smrtnih žrtvah in predvsem o velikanskem kaosu v afganistanski prestolnici. Veliko stvari je še zavitih v temo, kajti talibani s svojo politiko že omejujejo svobodo tiska in medijsko raznolikost v državi: že zdaj lahko prebivalci Kabula spremljajo bistveno manj televizijskih postaj kot doslej. Programi, v katerih nastopajo ženske, so močno omejeni, zgolj glasbene postaje pa povsem ukinjene.

Človekoljubni delavci na tem območju poročajo, da med številnimi Afganistanci trenutno vlada smrtni strah. Prek družbenih omrežjih so sporočili: »Osupli ugotavljamo, da bo vsakršna rešitev prepozna, preden vse naše območne sile in njihove družine padejo v roke talibanom.«

V Afganistanu je še vedno veliko število človekoljubnih delavcev z družinami, ki ugotavljajo, da so se ujeli v smrtonosno past.

Upanja na evakuacijo je iz trenutka v trenutek manj. Letališča so zasedli ljudje, ki želijo zapustiti državo, vendar se letala zaradi prevelike množice ne morejo niti premikati po vzletni stezi. V Afganistanu je še vedno veliko število človekoljubnih delavcev z družinami, ki zdaj ugotavljajo, da so se ujeli v smrtonosno past.

V Afganistanu še en slovenski državljan

Po umiku mednarodnih čet so islamski skrajneži z neverjetno hitrostjo zavzeli vsa večja mesta v državi, v nedeljo je padla še prestolnica. Številne države po svetu si prizadevajo za rešitev svojih državljanov, ki so še vedno ujeti v Afganistanu, vendar je reševanje izjemno zahtevno. Afganistan sta po neuradnih informacijah, s katerimi razpolaga naše zunanje ministrstvo, zapustila tudi dva od treh slovenskih državljanov, ki so v ponedeljek še bili v Afganistanu, in sicer z letalom za Katar, poroča STA. Še en slovenski državljan, ki je ostal v Afganistanu, tam skrbi za varnost delegacije EU in bo v državi ostal, dokler ne bo poskrbel za evakuacijo sodelavcev.

Jens Stoltenberg: Prednostna naloga umik osebja

Na dogajanje v Afganistanu se je odzval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in dejal, da je umik osebja zavezniških in partnerskih držav ter Afganistancev, ki so pomagali zavezništvu, zdaj prednostna naloga. "Stanje je zelo resno in nepredvidljivo. Tisti, ki prevzamejo oblast, so odgovorni za to, da mednarodni teroristi ne bodo ponovno stopili na čelo. Zavezniki imajo zmogljivosti in možnost, da se odzovejo," je poudaril prvi mož Nata.

Izredno zasedanje evropskih ministrov za zunanje zadeve

Zunanji ministri so pregledali možnosti nadaljnjega angažmaja Evropske unije pri zagotavljanju podpore in humanitarne pomoči afganistanskemu ljudstvu. Opozorili so na potrebo po nadaljnji koordinaciji z OZN ter regionalnimi in drugimi mednarodnimi partnerji glede mirne rešitve spora, vzpostavitve legitimne in reprezentativne vlade ter predvsem pogojevanja priznanja oblasti s spoštovanjem človekovih pravic, predvsem pravic in svoboščin žensk in deklic. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je poudaril, da mora Unija izkazati solidarnost pri zaščiti in nudenju zatočišča afganistanskim državljanom, ki so pomagali pri delovanju mednarodne skupnosti v tej državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh