Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Afričani znajo razmišljati sami’

Objava: 26. 03. 2009 / 10:40
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Afričani znajo razmišljati sami’

Dakarski nadškof, kardinal Theodore-Adrien Sarr, je v pogovoru za Radio Vatikan izrazil zahtevo, naj zahodni svet preneha s svojim pokroviteljskim odnosom do Afrike. Ostro je kritiziral enostranska poročila zahodnih medijev o izjavah papeža Benedikta XVI. o boju proti AIDS-u, rekoč, da morajo zahodnjaki končno dopustiti Afričanom, naj se odzovejo tako, kakor se njim zdi prav. Afričani imajo svojevrsten življenjski slog in način razmišljanja in zahodu ni potrebno razmišljati namesto njih.

Kardinal Sarr je poudaril, da prav obžaluje način poročanja zahodnih medijev o papeževem obisku Afrike. Po njegovih besedah se je na potovanju zgodilo veliko lepega in pomembnega, o čemer bi lahko mediji poročali, vendar so se nekateri spuščali le v polemike. Zahod in njegovi prebivalci bi končno enkrat morali priti do spoznanja, da njihova resnica ni edina resnica in da štejejo tudi mnenja in zamisli drugih.

Dakarski nadškof je poročal o skupnem prizadevanju kristjanov in muslimanov v Senegalu v boju proti AIDS-u. Izkušnje kažejo, da kondomi niso edino sredstvo proti tej hudi bolezni, ampak je potrebno tudi osveščati ljudi in jim govoriti o spolni vzdržnosti in zvestobi. V Senegalu je tovrstna politika že prinesla rezultate, saj je stopnja okuženosti z virusom HIV nizka, ni pa nujno, da bi bila ta metoda uspešna v vseh afriških državah, saj imajo drugod različne navade.

Tudi kamerunski škofje so bili kritični do poročanja zahodnih medijev o papeževem obisku Afrike. Po njihovih besedah so papeževo izjavo o uporabi kondomov nekateri zahodni mediji zelo neodgovorno predstavili. Škofje so obenem pozvali kristjane, naj v spolnosti ravnajo odgovorno in naj se pridružijo Cerkvi v njenem boju proti AIDS-u.

Škofje prav tako obžalujejo, da nekateri zahodni mediji niso predstavili najpomembnejših vidikov papeževega potovanja v Afriko. Papež je govoril o revščini, spravi, pravičnosti, saj je v Afriki ogromno žrtev državljanskih vojn in hude lakote, vendar teh težav javnost ne jemlje dovolj resno. S skrajšanimi poročili so zahodni mediji zavzemanje Cerkve za bolne in trpeče zreducirali na vprašanje kondomov in papeževe besede postavili v napačno luč.

Papež je ‘v središče svoje oskrbe postavil človeka in spomnil na nauk Jezusa in nauk Cerkve’. Ta nauk pa govori o dostojanstvu slehernega človeka. Zato se katoliška Cerkev vsak dan na nešteto načinov bori proti širjenju AIDS-a, oskrbuje bolne, spremlja njih in njihove družine. To je papeževo osnovno poslanstvo. Hkrati pa je dolžnost Cerkve, da ‘kot moralna sila poziva k zakonski zvestobi in spolni vzdržnosti’. Kot so povedali škofje, je vsaka izvenzakonska spolna zveza tvegana in podpira širjenje virusa HIV. Ljudje v Kamerunu so papeževe besede dosti bolje razumeli kot nekateri zahodni mediji, kar je papeža navdalo z veseljem in navdušenjem, so zaključili škofje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh