Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afrika: albini izpostavljeni nasilju in diskriminaciji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 01. 2023 / 08:44
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2023 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afrika: albini izpostavljeni nasilju in diskriminaciji
Afriški deček z albinizmom. FOTO: Wikipedia

Afrika: albini izpostavljeni nasilju in diskriminaciji

Med žrtvami preganjanja in diskriminacije v svetu so tudi albini, osebe, ki jim primanjkuje pigmenta, na kar v enem zadnjih prispevkov opozarja tudi vatikanski časnik L'Osservatore Romano.

Predvsem v Afriki so ljudje, ki trpijo za to redko genetsko motnjo, pri kateri jim primanjkuje melanina v laseh, koži in očeh, pogosto predmet neobičajnih prepričanj in vraževerij. Ta spodbujajo njihovo socialno izključenost ter vodijo v veliko stigmatizacijo in nasilje, poročanje vatikanskega časnika povzema spletni portal Vatican News.

V Nigeriji mladoletne albine pogosto ubijajo zaradi čarovniških obredov.

V Tanzaniji in Malaviju recimo dele teles albinov uporabljajo za magične obrede, saj naj bi njihovi organi prinašali srečo, njihova koža pa se na črnem trgu prodaja po zelo visokih cenah. Deklice z albinizmom posiljujejo, ker verjamejo, da lahko ozdravijo moške z aidsom. Zaskrbljujoče so tudi razmere v Nigeriji, kjer mladoletne albine pogosto ubijajo zaradi čarovniških obredov.

Plakat, ki ozavešča predsodke proti albinom v Afriki. FOTO: Wikipedia

Prelomna resolucija Združenih narodov iz leta 2021

Vprašanje albinizma je bilo prvič celovito obravnavano na generalni skupščini Združenih narodov decembra 2014. Odtlej se je po navedbah časnika L'Osservatore Romano dojemanje albinizma spremenilo, dosežen pa je bil tudi napredek pri zaščiti pravic in dostojanstva ljudi z albinizmom.

Korak v tej smeri je bil storjen poleti 2021: z resolucijo Združenih narodov proti tako imenovanim »škodljivim praksam, povezanim z obtožbami čarovništva in obrednimi napadi«.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh