Zapri
Iskanje

»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 09. 2015 / 08:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«

»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«
Kardinal Robert Sarah v novi knjigi obsoja ideološki kolonializem zahoda.
»Popolno zaupanje imam v afriško kulturo. Popolno zaupanje imam tudi v afriško vero in prepričan sem, da bo Afrika rešila družino, da bo Afrika rešila Cerkev. Afrika je rešila Sveto družino (beg v Egipt, op. av.). V sodobnem času bo rešila tudi človeško družino.« Kardinal Robert Sarah svoje neomajne vere v Afriko tokrat ni predstavil v Rimu ali po župnijah in v navzočnosti tujih medijev, ampak na celini, kjer je bil rojen, kjer je opravljal duhovniški poklic in škofovsko službo do leta 2001, ko je odšel v Rim.Prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov je svoj nagovor predstavil med obiskom v Beninu, kjer se je prejšnji mesec udeležil 61. Marijinega romanja v Dassa-Zoumé. Istočasno je v Riminiju izšel italijanski prevod njegove knjige z naslovom Bog ali nič.

Knjiga je lansko zimo izšla v francoskem izvirniku, kardinal Sarah pa jo je napisal v sodelovanju s piscem Nicolasom Diatom. Vsebina ni posvečena pobožnim željam in v njej ni nikakršnega sprenevedanja. Ob izidu 25. februarja letos je bila deležna precejšnje medijske pozornosti, saj sta se avtorja odpravila na desetdnevno predstavitveno turnejo. Ob tej priložnosti se je kardinal Sarah sestal z mnogimi časnikarji ter obiskal številne župnije v Parizu in okolici.

Od izida je knjiga Bog ali nič v Franciji postala prava prodajna uspešnica, saj je bilo do avgusta prodanih kar 20.000 izvodov. Doslej je bila prevedena v devet jezikov. Nedavno so izšli prevodi v italijanski, nemški in angleški jezik. Uvod v nemški prevod je napisal nadškof Georg Gänswein, osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI., 1. septembra pa jo je v Regensburgu predstavil kardinal Müller. Tik pred izidom so prevodi v španski, portugalski, poljski, madžarski, romunski in filipinski jezik.

Kardinal Sarah velja za vodilnega med afriškimi škofi, ki naj bi na oktobrski sinodi stopili v bran tradicionalnemu položaju Cerkve, posebej glede prejemanja svetega obhajila za znova civilno poročene zakonce. Tako kot papež Frančišek tudi kardinal Sarah ostro obsoja ideološki kolonializem, ki ga domnevno »civilizirane« države vsiljujejo državam v razvoju.

Kljub skrajnim in trdnim komentarjem za svojo knjigo ni bil deležen kritike. Morda tudi zato, ker je afriški cerkveni dostojanstvenik izredno ponižen človek, ki mu papež Frančišek izredno zaupa, globoko občudujejo pa ga tudi vsi ljudje, s katerimi se srečuje. Ali pa zato, ker ni nikakršne vrzeli med njegovimi besedami in njegovim življenjem, zaznamovanim s trpljenjem in pogumom ob soočanju z marksističnim diktatorjem Sekou Tourejem, in pobožnostjo. V resnici drži, da tako v pisani kot govorjeni besedi njegovo življenje lahko označimo s tremi besedami: »Bog ali nič«.

Vir: Elisabeth Baudoüin / Aleteia
Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
19,90€ Poglej izdelek: Nilski dragulj
Nalaganje
Nazaj na vrh