Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 09. 2015 / 08:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«

»Afrika bo rešila družino, rešila bo Cerkev«

Kardinal Robert Sarah v novi knjigi obsoja ideološki kolonializem zahoda.

»Popolno zaupanje imam v afriško kulturo. Popolno zaupanje imam tudi v afriško vero in prepričan sem, da bo Afrika rešila družino, da bo Afrika rešila Cerkev. Afrika je rešila Sveto družino (beg v Egipt, op. av.). V sodobnem času bo rešila tudi človeško družino.« Kardinal Robert Sarah svoje neomajne vere v Afriko tokrat ni predstavil v Rimu ali po župnijah in v navzočnosti tujih medijev, ampak na celini, kjer je bil rojen, kjer je opravljal duhovniški poklic in škofovsko službo do leta 2001, ko je odšel v Rim.



Prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov je svoj nagovor predstavil med obiskom v Beninu, kjer se je prejšnji mesec udeležil 61. Marijinega romanja v Dassa-Zoumé. Istočasno je v Riminiju izšel italijanski prevod njegove knjige z naslovom Bog ali nič.

Knjiga je lansko zimo izšla v francoskem izvirniku, kardinal Sarah pa jo je napisal v sodelovanju s piscem Nicolasom Diatom. Vsebina ni posvečena pobožnim željam in v njej ni nikakršnega sprenevedanja. Ob izidu 25. februarja letos je bila deležna precejšnje medijske pozornosti, saj sta se avtorja odpravila na desetdnevno predstavitveno turnejo. Ob tej priložnosti se je kardinal Sarah sestal z mnogimi časnikarji ter obiskal številne župnije v Parizu in okolici.

Od izida je knjiga Bog ali nič v Franciji postala prava prodajna uspešnica, saj je bilo do avgusta prodanih kar 20.000 izvodov. Doslej je bila prevedena v devet jezikov. Nedavno so izšli prevodi v italijanski, nemški in angleški jezik. Uvod v nemški prevod je napisal nadškof Georg Gänswein, osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI., 1. septembra pa jo je v Regensburgu predstavil kardinal Müller. Tik pred izidom so prevodi v španski, portugalski, poljski, madžarski, romunski in filipinski jezik.

Kardinal Sarah velja za vodilnega med afriškimi škofi, ki naj bi na oktobrski sinodi stopili v bran tradicionalnemu položaju Cerkve, posebej glede prejemanja svetega obhajila za znova civilno poročene zakonce. Tako kot papež Frančišek tudi kardinal Sarah ostro obsoja ideološki kolonializem, ki ga domnevno »civilizirane« države vsiljujejo državam v razvoju.

Kljub skrajnim in trdnim komentarjem za svojo knjigo ni bil deležen kritike. Morda tudi zato, ker je afriški cerkveni dostojanstvenik izredno ponižen človek, ki mu papež Frančišek izredno zaupa, globoko občudujejo pa ga tudi vsi ljudje, s katerimi se srečuje. Ali pa zato, ker ni nikakršne vrzeli med njegovimi besedami in njegovim življenjem, zaznamovanim s trpljenjem in pogumom ob soočanju z marksističnim diktatorjem Sekou Tourejem, in pobožnostjo. V resnici drži, da tako v pisani kot govorjeni besedi njegovo življenje lahko označimo s tremi besedami: »Bog ali nič«.

Vir: Elisabeth Baudoüin / Aleteia
Foto: splet

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh