Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Afrika potrebuje več kot le dobre namene in lepe besede'

Objava: 21. 11. 2011 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Afrika potrebuje več kot le dobre namene in lepe besede'

Benedikt XVI. je med letom v Benin odgovarjal na novinarska vprašanja, pred odhodom iz Rima pa se je sestal še z novim predsednikom italijanske vlade.

Pred odhodom v Benin minuli petek je papeža Benedikta XVI. na rimskem letališču Leonardo da Vinci pričakal novi italijanski predsednik vlade Mario Monti, ki je svetega očeta med prisrčnim stiskom roke in prijateljskim pogovorom pospremil od helikopterja na letalo italijanske letalske družbe Alitalia. Kot poroča Radio Vatikan, je Benedikt XVI. med šesturnim letom na afriško celino poslal pozdravne telegrame predsednikom držav Italije, Tunizije, Alžirije, Malija, Nigra, Burkine Faso ter Gane.

Med letom je papež odgovoril na pet vprašanj novinarjev, ki so bili navzoči na letalu. Na prvo vprašanje, zakaj bo obiskal ravno Benin, da od tam razširi sporočilo za vso Afriko, je papež navedel tri razloge. Prvi je ta, 'da je v Beninu mir, tako zunanji kot notranji, in delujoč demokratični sistem'. Naslednji razlog je, da je v tej deželi mirno sožitje med različnimi religijami. Kot tretji razlog je sveti oče navedel, da je Benin dežela njegovega dragega prijatelja kardinala Bernardina Gantina in vedno je imel željo, da bi lahko nekega dne molil na njegovem grobu.

Na drugo vprašanje, kako naj se Cerkev v Afriki sooča z porastom evangeljskih in binkoštnih cerkva ter s številnimi sektami, je sveti oče podal nekaj smernic. Dejal je, da je 'najprej potrebno podajati zelo preprosto in obenem konkretno sporočilo ter ne ustanavljati prezapletenih struktur'. Pomembno je bogoslužje, pri katerem lahko vsi sodelujejo, pri čemer pa ni poudarka na čustvih. Posebno pozornost je potrebno nameniti temu, da kljub inkulturaciji oziroma interkulturaciji Cerkev ohranja svojo vesoljnost.

Na vprašanje novinarja, kakšno sporočilo bo namenil afriškim političnim voditeljem ter kaj lahko prispeva Cerkev za trajen mir na afriški celini, je sveti oče dejal, da podroben odgovor na to vprašanje vsebuje ravno apostolska spodbuda, ki jo je med obiskom izročil afriški Cerkvi.

Enega od novinarjev je zanimalo, kaj je sveti oče mislil z besedami, ko je v uvodnem govoru na posebni škofovski sinodi za Afriko v Rimu dejal, da je 'Afrika kot velika duhovna pljuča za človeštvo, ki je v krizi vere in upanja.' Papež je odgovoril, da je kljub velikim težavam, s katerimi se sooča afriški človek, v njem še vedno svežina v verskem smislu, svežina upanja, obenem pa tudi veselje in navdušenje.

Na zadnje vprašanje o kardinalu Gantinu je papež odgovoril, da ga je prvič srečal na svojem škofovskem posvečenju v Münchnu in da sta kasneje v Rimu veliko sodelovala. Benedikt XVI. je pojasnil, da je vedno občudoval njegovo globoko in obenem praktično razumnost.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh