Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Agencija za energijo poziva k racionalni rabi plina

Za vas piše:
A. R.
Objava: 11. 07. 2022 / 15:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 16:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Agencija za energijo poziva k racionalni rabi plina
Skupna poraba domačih odjemalcev zemeljskega plina je bila 10.163 GWh oz. šest odstotkov več kot leto prej in največ od leta 2010. FOTO: Unsplash

Agencija za energijo poziva k racionalni rabi plina

Agencija za energijo je sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom. S tem opozarja javnost, zlasti odjemalce zemeljskega plina, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka plina iz Rusije nastopile tudi motnje pri oskrbi s tem energentom. Vse odjemalce zemeljskega plina preventivno poziva k racionalni rabi.

Agencija za energijo iz javno dostopnih informacij spremlja dobave po dobavnih poteh, ki vplivajo na dobavo plina v Slovenijo in vključujejo tudi dobavo po plinovodu Severni tok 1. Dobava do Slovenije trenutno poteka nemoteno, nemotena je tudi oskrba s plinom.

Motnje niso izključene

Kljub temu na agenciji opozarjajo, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka zemeljskega plina iz Rusije nastopile motnje pri oskrbi s tem energentom. Ali bo do tega res prišlo in v kakšnem obsegu, trenutno še ne vedo. Vse odjemalce plina zato pozivajo k racionalni rabi.

Industrijske odjemalce obveščajo, da lahko v primeru razglasitve višje stopnje krize pride do prekinitve dobave ali zahteve po preklopu na uporabo nadomestnih energentov. Zato jih pozivajo k rednemu spremljanju dogajanja na trgu z zemeljskim plinom in razmisleku o alternativnih možnostih, ki bi prispevale k znižanju odjema v primeru motenj.

O morebitnih spremembah stanja zanesljive oskrbe z zemeljskim plinom bodo javnost in deležnike obvestili nemudoma.

Agencija je medtem izdala tudi poročilo o stanju energetike v Sloveniji 2021, iz katerega izhaja, da so odjemalci zemeljskega plina v Sloveniji lani porabili šest odstotkov več plina kot predlani in največ v posameznem letu od leta 2010. Gospodinjstva, ki porabijo okoli tretjino plina iz distribucijskega omrežja, so porabo povečala za 12 odstotkov. Rast veleprodajnih cen se je v najnižjih maloprodajnih odrazila proti koncu leta.

Načrt za izredne razmere

Takšno obveščanje sicer predvideva slovenski akt o načrtu za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom, ki je začel veljati poleti 2020. Po vzoru tovrstnih protokolov iz drugih članic EU predvideva tristopenjsko ukrepanje.

Prva stopnja predvideva preverjanje količin, obveščanje odjemalcev o možnih prekinitvah dobav in poziv industriji k bolj racionalni rabi plina.

Na drugi stopnji dobavitelji pozovejo pogodbene odjemalce, ki to lahko storijo, k prostovoljnim prekinitvam dobav plina. Velike odjemalce pozovejo k zmanjšanju porabe na minimum. Industrijskim odjemalcem in proizvajalcem elektrike, ki imajo to možnost, priporočijo prehod na nadomestni energent.

Na tretji stopnji, ki velja za izredne razmere, pa dobavitelji prekinejo tiste pogodbe, ki jih je mogoče prekiniti, industriji in proizvajalcem elektrike pa zaukažejo prehod na nadomestni energent. Ob tem pride do omejevanja dobav plina.

Nalaganje
Nazaj na vrh